Re: DPP student - na co pozor?
Hlavně jim řekněte, že chcete podepsat tzv. "prohlášení",to se Vám potom do 5 tis. Kč měsíčně bude vyplácet částka celá, nad tis. Kč zálohová daň. Pokud by byly výdělky vyšší,vyplatilo by se Vám donést potvrzení o studiu, to Vám jistě řeknou při příjímání.
Dohoda o provedení práce je pro Vás výhodná, neplatí se zdravotní ani sociální, ale lze ji u jednoho zaměstnavatele podepsat na max.
150 hodin. (souběžně jich můžete mít více,ale u jiných zaměstnavatelů).Hodně štěstí a vysokou výplatu!
Jenom pokud by výplata přesáhla 5 tis. Kč a byla Vám sražena tzv. zálohová daň, bylo by záhodno je požádat do 15. 2. 2010 o tzv. roční zúčtování a to by Vám potom po dalším podepsání stejného prohlášení vrátili celou daň, nejpozději při výplatě za tuším březen. A pokud byste se tam nedohodl, tak zase do 15. 2. Vám musí na Vaši žádost vydat potvrzení o výdělku a do 31. 3. byste si udělal sám přiznání, ale správně by Vás neměli odmítnout.
Můžete mi říci, v čem konkrétně uvádím nepravdy? Snažím se to hochovi přiblížit přístupnou formou, vůbec nic jsem nepsala o tom, že by měl platit S a ZP, naopak mu píši, že je n e p l a t í. Vy jste třeba na svém místě, ale znám mzdové účetní, které neznalé ošidí, kde mohou, stačí že jim některé věci neřeknou. Ale dobrou noc.
Možná Vás jen špatně chápu, ale nesmyslně říkáte např. že "pokud by jeho výplata přesáhla 5 tis a byla by z toho sražená zálohová daň...." Je to tak, že pokud podepíše daňové prohlášení (a to může podepsat pro totéž období pouze u jednoho zaměstnavatele), tak je mu každá mzda nebo odměna vždy zdaněna zálohovou daní a od ní se odečte sleva na poplatníka a sleva na studenta (pokud doloží potvrzení o studiu). Pokud prohlášení nepodepíše, protože už ho má podepsané jinde, pak je mu odměna do 5000 Kč hrubého zdaněna srážkovou daní a tato je nevratná. Odměna, která je vyšší než 5000 hrubého, je mu v tomto případě zdaněna zálohovou daní a slevy se neuplatní. V tomto případě podá přiznání.
Možná vám sleva na poplatníka (případně na studenta) pokryje celou daň, takže žádnou platit nebudete. Pokud zaplatíte, můžete do 15.2. požádat o roční zúčtování daní posledního zaměstnavatele v roce, což bude, jak píšete, asi tento. Nebo ho požádáte o potvrzení o zdanitelných příjmech a podáte si přiznání sám.
Rada ohledně danění je trochu popletená. Je pravda, že pokud s Vámi bude sepsána dohoda o provedení práce, tak tam se sledují hodiny - maximálně 150 h u téhož zaměstnavatele v kal. roce. Z dohody o prv. práce se pojištění nesráží nikdy, ať je odměna jakkoli vysoká. Kdyby s Vámi byla sepsána dohoda o pracovní činnosti nebo pracovní poměr, tak z těch by Vám pojištění srazili. Ale Vy píšete o DPP, takže tam pojištění sražené nebude a základem pro výpočet daně bude ta hrubá částka (nebude navýšená o odvody zaměstnavatele,protože ty v tomto případě žádné nejsou). Podepište prohlášení poplatníka k dani (takový růžový dvojlist) a z daňového základu bude vypočtena daň zálohová (15%), která bude snížená o slevu na poplatníka (2070 Kč) a pokud přiložíte i potvrzení o studiu, tak i o slevu studentskou (335 Kč). Takže asi až do 16000 hrubého měsíčně to máte bez daně, takže 16000 hrubého = 16000 čistého. Daňové prohlášení ale můžete podepsat, pokud ho v tomtéž období (měsíci) nemáte podepsané u jiného zaměstnavatele.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
15. 7. 2009 14:28
Dobrý den,
chystám se podepsat DPP jako brigádu. Jsem student VŠ. Budu chodit do obchoďáku na noční vyrovnávat zboží. Můžete mi poradit na co si mám při podpisu dát pozor? Budou mé příjmy nějak zdaněny, když jsem student?
Děkuju za radu