Re: Přestávky během směny
Jestliže máte směny 12 hod.,tak přestávka náleží nejpozději po 6ti hodinách,dále nemůže být poskytnutana začátku nebo konci směny, takže za 12 hod. směnu máte nárok na jednu přestávku 30 min. a zbytek směny už bez ní a je to OK.Jestliže Vám platí 11 hod. směnu, tak dost dobře nevím, jak navazují v nepřetržitém provozu směny na sebe, to musíte vědět Vy.
Souhlas, u nás je to také tak. Máme to ošetřené v pracovním řádu, 12 směny mají 2x po 30 minutové přestávky, 1, je po 5 hodinách, druhá po 4,5 hod. - záleží n zamětnavateli, placeno mají 11 hod.
Viz Zákoník práce § 88 - přestávka musí být poskytnuta nejpozději po 6ti hodinách nepřetržité práce nejméně půl hodiny. Kdy a jak dlouhá bude, určuje zaměstnavatel. To znamená, že může být určena třeba po 4 h práce v délce 1 hodiny, nebo až po 6 h práce v délce půl hodiny. Platí se pouze čistý skutečně odpracovaný čas.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
15. 7. 2009 23:59
> Dobrý den.
>
> Mám menší problém se svým nadřízeným ohledně přestávek při nepřetržitým
> provozu. Já říkám že lidi mají nárok na 60minut volného času a můj šéf se furt
> ohání zákoníkem práce že máme nárok jen na 45minut možná je to hloupost , ale
> mně jde převážně o princip. Placených máme 11hodin takže logickou cestou sem
> došel k tomu že to co nemám placený tak je mé osobně pracovní volno.
>
> Jestli mi můžete poslat nejaký odkaz kde si to můžu přečíst, tak ho přivítám s
> úsměvem na rtech, a hned na to mu to půjdu omlátit o hlavu
>
> Předem děkuji za odpověď. Nejmenovaný zaměstnanec Philip Morris ČR a.s. Kutná
> Hora