Re: nájemné nemovitosti
Teď jsem řešil stejný problém a zjistil jsem, že:
Pokud vlastník, plátce DPH, pronajímá nemovitost plátci DPH, může účtovat s DPH 19%.
Pokud vlastník, plátce DPH, pronajímá nemovitost neplátci DPH, DPH neúčtuje.
Řeší to zákon o DPH č. 235/2004 Sb, §56, odst. 3,4
Zavádějící odpověď.
Pronajímatel si může vybrat, zda bude či nebude fakturovat s DPH, ale budeli mít část pronájmů bez DPH, potom musí krátit DPH na vstupu u plnění. Musí počítat koeficient, není to sranda.
Souhlasím s Vámi, počítat koeficient a krácení DPH není sranda. Ovšem nepochopil jsem, v čem je má odpověď zavádějící?
Jinak, počítání koeficientu se můžu vyhnout tím, že spolu s nemovitostí pronajímám i vybavení. To je s DPH vždy. A když nejsem schopen vyčlenit nemovitost a vybavení, budu s DPH pronajímat všechno.
No, vybavením jsem myslel spíše vybavení kanceláře, nábytek atp. Pronájem strojů je úplně jiná problematika.
Když pronajímáte nemovitost neplátci DPH neúčtujete mu DPH. ALE v tom momenrě vy si musíte spočítat koeficient, kterým krátíte potom na přiznání k DPH odpočet daně.
Abych já nemusel počítat ten koeficient (§76, zákona o DPH) pronajímám nemovitosti právě s tím vybavením.
Pro Zdeňka
Tato věta je zavádějící :
"Pokud vlastník, plátce DPH, pronajímá nemovitost neplátci DPH, DPH neúčtuje."
A kdybycj neznala problematiku, což dotazující nenzná ,měla bych z Vaší odpovědi dojem, že budu fakturovat bez DPH a nenvznikne mi žádný problém. Znám takového účetního, pronajímal bez DPh a uplatňoval si DPH na vstupu a při doměření zapltila firma 2.5 milionu. Málem ji to stálo život - tu firmu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
16. 7. 2009 13:08
prosím nájemné nemovitosti od plátce dph bude s dph nebo je osvobozené. Obě firmy jsou s.r.o.