Re: Divný dodatek ke smlouvě
jestli má výši mzdy uvedenou přímo v pracovní smlouvě, tak tuto výši nelze snížit, pokud má výši mzdy uvedenou na mzdovém výměru, tak toto může zam-tel snížit... pokud se jedná o případ, kdy je mzda uvedena přímo ve smlouvě, tak ať manžel žádný dodatek nepodepisuje, protože s dodatkem musí souhlasi obě strany... snad se připojí ještě někdo jiný se zkušenostmi
>>>Dobrý večer!
>>> Moc prosím o radu. Manžel kje zaměstnaný už 4
>>>rokem
>>>u téže firmy. V březnu tohle roku rušil zaměstnavatel
>>>jednu ze svých firem a všechny zaměstnance si převedl
>>>pod jednu. V tom bych ještě problém neviděla. Ale
>>>dnes
>>>manžel přišel s tím, že zítra mají všichni dojít do
>>>kanceláře a podepsat nějaký dodatek ke smlouvě, dle
>>>kterého nebudou mít na výplatní pásce celou mzdu, ale
>>>jen
>>>minimum. Manžel má smlouvu na dobu neurčitou. Jak se
>>>dá v takovém případě postupovat? Podepsat nebo
>>>nepodepsat????
>>
>>jestli má výši mzdy uvedenou přímo v pracovní
>>smlouvě,
>>tak tuto výši nelze snížit, pokud má výši mzdy
>>uvedenou na mzdovém výměru, tak toto může zam-tel
>>snížit...
>>pokud se jedná o případ, kdy je mzda uvedena přímo ve
>>smlouvě, tak ať manžel žádný dodatek nepodepisuje,
>>protože s dodatkem musí souhlasi obě strany... snad
>>se
>>připojí ještě někdo jiný se zkušenostmi
>
>Jde o to, že je to stav.firma. ve smlouvě má 110,-/hod
>a 8 hodin denně, ale odpracuje měsíčně více, což jim
>psali jako prémie. Takže to lze tedy v tomhle případě
>snížit, jestli jsem to tedy dobře pochopila?Zapomněla jsem dodat, že ten zbytek by dostávali na ruku. Což se mi moc nelíbí...
jestli jsem to dobře pochopila, tak přesčasy jim firma proplácela jako prémie a nově to chtějí vyplácet "bokem"... Pokud Váš manžel bude mít přesčasy, tak toto se také musí promítnout do výplatí pásky, protože pokud manžel podepíše dodatek a přesčasy mu budou vypláceny na ruku, tak bude mít sice nižší odvody na sociální, zdravotním (také firma) a daň z příjmů, ale pokud by byl váš manžel nemocen, tak mu budou počítat nemocenskou z této nižší mzdy a samozřejmě se pak tato částka bere pro výpočet důchodu (záleží kolik je manželovi let a jak dlouho má do důchodu), také by se z této částky počítal průměr pro čerpání dovolené - teď má dejme tomu při dovolené náhradu ve výši cca 1000,-Kč/den (protože má mzdu+prémie), ale pokud bude mít jen min. mzdu, tak by měl při dovolené náhradu za den zhruba o polovinu méně a pochybuji, že tento rozdíl mu zam-tel doplatí (sníží se mu průměr na dovolenou)... také se nesmí zapomenout nato, že existuje zaručená mzda, což je něco jiného než minimální mzda
Má to napsané přímo ve smlouvě.Teď mi manžel volal, že dostali ve výpatní pásce zaplaceno 160 hodin a co měli navíc, tak do obálky. Prý jim řekli, že z toho zbytku-obálky odvádí 20% státu, tak nemají panikařit ohledně pracáku a tak (v zimě moc práce nemívají). Což se mi zdá jako velká kravina
Pajino, nic nenaděláte nebo má manžel možnost si výbírat zaměstnání? Neberte to tragicky. Výplatu to neovlivní, pouze náhrady za nemoc, dovolenou a důchod, ale to není tak podstatné.
Určitě dlouho nemarodí, dovolenou - to přežijete, důchod - stejně nikdo neví co bude dál, mění se to každý rok.
s penězma na ruku bokem bych nepočítala. dá jim to jednou, dvakrát třikrát a pak už nikdy a oni se nemají jak domáhat peněz, protože ve smlouvě to nikde nemají
u nás to takhle také firmy v okolí dělaly a co myslíte? zůstaly bez práce a lidi šli na pracáky... co myslíte, že teď berou??
Paní Vando nezlobte se, ale nic si nepolepší, spíše naopak. Snad bych se díval na povahu zaměstnavatele, dnes je jiná doba a zákony platí snad pro státní správu, ale v soukromém sektoru to funguje jinak- bohužel- chceš -nechceš. Vždyť to není tak tragické a pracovník se může poohlédnout po jiném, lepším místě. Je-li to odborník, jistě nebude mít problém.
Není to košer, je to dokonce porušování zákona. Ale když tam pošle inspektorát práce s tím, že zaměstnavatel vyplací zaměstnancům černé peníze, tak to musí být dokázáno - zaměstnanci to mu dosvědčit. A pokud dosvědčí, vezou se v tom taky, protože je porušením zákona i tyto černé peníze přijímat.
Já děkuji všem moc za rady. Trošku se v téhle problematice taky orientuji, ale bohužel nemám praxi, tak jsem se potřebovala ujistit. Bohužel už se po firmě šíří fámy, že je úřad práce v zimě nemine. Vzhledem k příjmům, co by se nám započítávali a mé mateřské se asi až situace nastane půjdeme pást. Takže manžel hledá jiné zaměstnaní. Menší firmy téhož zaměření práci mají a jejich firma zakázky nemá (chtějí hodně). Nejhorší je, že je už teď jasné, že dohodou výpověď nedostane a kde na vás budou čekat, že???
A nový zaměstnavatel, až mu donese zápočťák od starého a on se bude na zaměstnance informovat u minulého zaměstnavatele, se to pochopitelně dozví. Bude si chtít chovat potenciální "veš v kožichu", co myslíte?
Takže, dá se bonzovat, dá se soudit... ale je nutno počítat s tím, že se to mezi potenciálními zaměstnavateli rozkříkne.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
16. 7. 2009 20:45
Dobrý večer!
Moc prosím o radu. Manžel kje zaměstnaný už 4 rokem u téže firmy. V březnu tohle roku rušil zaměstnavatel jednu ze svých firem a všechny zaměstnance si převedl pod jednu. V tom bych ještě problém neviděla. Ale dnes manžel přišel s tím, že zítra mají všichni dojít do kanceláře a podepsat nějaký dodatek ke smlouvě, dle kterého nebudou mít na výplatní pásce celou mzdu, ale jen minimum. Manžel má smlouvu na dobu neurčitou. Jak se dá v takovém případě postupovat? Podepsat nebo nepodepsat????