Re: Prům. čistý výdělek pro ÚP
Ano, v rozhodném období (předchozí čtvrtletí) jste neměla příjem, tak se stanovuje pravděpodobný výdělek, ale připadá mi zvláštní, když pravděpodobný je nižší, než skutečný od 1.4.-20.6. Když už vám paní účetní podala informaci na základě jakého § ZP postupovala, požádejte ji zase vy na základě § 142 ZP odst.4
- při měsíčním vyúčtování mzdy nebo platu je zaměstnavatel povinen vydat zaměstnanci písemný doklad obsahující údaje o jednotlivých složkách mzdy nebo platu a o provedených srážkách. Na žádost zaměstnance předloží zaměstnavatel doklady, na jejichž základě mzdu nebo plat vypočetl. - aby vám vysvětlila, jak k této částce došla.
Děkuji, ještě se pro úplnost zeptám - do prům. čistého výdělku se počítá celková čistá mzda včetně osobního ohodnocení a příplatků za noc, víkend, přesčasy...?
Můžu se nějak bránit, když nesouhlasím s tím, jaká předpokládaná dosažená mzda mi byla vyměřena?
ano, patří tam všechny složky mzdy, kromě náhrad (dovolená, svátek a pod.), bránit se můžete jenom odkazem na zákoník práce, ale tam stejně není přesný popis, jak stanovit předpokládaný průměrný výdělek , snad jenom citací zákoníku práce:
§ 355
(1) Jestliže zaměstnanec v rozhodném období neodpracoval alespoň 21 dnů, použije se pravděpodobný výdělek.
(2) Pravděpodobný výdělek zjistí zaměstnavatel z hrubé mzdy nebo platu, které zaměstnanec dosáhl od počátku rozhodného období, popřípadě z hrubé mzdy nebo platu, které by zřejmě dosáhl; přitom se přihlédne zejména k obvyklé výši jednotlivých složek mzdy nebo platu zaměstnance nebo ke mzdě nebo platu zaměstnanců vykonávajících stejnou práci nebo práci stejné hodnoty.Tím, že se stanoví nižší průměrný výdělek než je ve skutečnosti, tak je poškozen pouze zaměstnanec, protože je mu případná podpora poskytována v nižší částce, než by mu náležela.Pro zaměstnavatele to žádný význam nemá, leda by takto stanovoval průměr např. pro odstupné.
>>Děkuji, ještě se pro úplnost zeptám - do prům.
>>čistého
>>výdělku se počítá celková čistá mzda včetně osobního
>>ohodnocení .>
>ano, patří tam všechny složky mzdy, kromě náhrad
>(dovolená, svátek a pod.), bránit se můžete jenom odkazem
>na zákoník práce, ale tam stejně není přesný popis, jak
>stanovit předpokládaný průměrný výdělek , snad jenom
>citací zákoníku práce:
>§ 355
Tím, že se
>stanoví nižší průměrný výdělek než je ve skutečnosti,
>tak je poškozen pouze zaměstnanec, protože je mu
>případná podpora poskytována v nižší částce, než by mu
>náležela.Pro zaměstnavatele to žádný význam nemá, leda by
>takto stanovoval průměr např. pro odstupné.
A z té uvedené průměrné čisté mzdy se pak také vychází při vypočítávání výše starobního důchodu? (tedy za těch xxx let, až na něj budu mít nárok)
Já samozřejmě souhlasím s tím, že pokud vám byl špatně vyplněn pravděpodobný výdělek pro ÚP, měla by ho účetní (pokud byl opravdu špatně)opravit. Ale pokud je to vaše provní zaměstnání - máte vůbec nárok na podporu v nezaměstnanosti? Protože pokud ne, pak je nějaké dohadování ohledně jeho výše bezpředmětné.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
19. 7. 2009 15:28
Zajímalo by mě, jak se zjišťuje průměrný čistý výdělek pro potvrzení pro ÚP. Zaměstnaná jsem byla od 1.4. do 20.6. a zaměstnavatel mi na potvrzení dne 8.7. napsal o několik tisíc menší čistý příjem, než jaký jsem v jednotlivých měsících měla.
Prý je to podle paragrafu 355 ZP. Jako rozhodné období se bere minulé čtvrtletí, tedy v mém případě leden-březen a počítá se tedy PŘEDPOKLÁDANÝ čistý výdělek? Jinak si nedovedu vysvětlit, proč je částka na potvrzení pro ÚP nižší. Pokud zaměstnavatel skutečně bral předpokládaný výdělek, je to pravděpodobně pouze na něm, co určí jako ten "pravděpodobný"...
Děkuji za vaše rady, je to mé první zaměstnání.