Prohlášení poplatníka k dani

• (neregistrovaný)

19. 7. 2009 19:51

Dobrý den, dostala jsem se do sporu s místní podnikatelkou,máme společného zaměstnance u ní má ZMR,podepsané prohlášení poplatníka k dani a po mě chce, abych na totožné období nechala pracovníka podepsat druhé proh.pop.k dani, strhávala mu zálohovou daň a oni mu na konci roku provedou vyúčtování, podle mě to nejde./ U nás má pracovník DPP a daň srážkovou/do 5000 Kč výdělku) Nicméně už jsem si vyslechla jak dokonalou mzdou účetní paní podnikatelka má a já přece jen dělám mezd málo. Jak to tedy má správně být? Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 7. 2009 20:07

J (neregistrovaný)

Re: prohlášení poplatníka k dani
      Prohlášení poplatníka může mít zaměstnanec podepsané pro stejné období pouze u jednoho zaměstnavatele,nemůže mít podepsáno u obou současně,viz :§ 38k 4) Plátce daně srazí zálohu podle § 38h odst. 3 a přihlédne k měsíční slevě na dani podle § 35ba a k měsíčnímu daňovému zvýhodnění, podepíše-li poplatník do 30 dnů po vstupu do zaměstnání a každoročně nejpozději do 15. února na příslušné zdaňovací období prohlášení o tom,b) že současně za stejné zdaňovací období ani za stejný kalendářní měsíc zdaňovacího období neuplatňuje nárok na slevu na dani podle § 35ba u jiného plátce daně a že současně na stejné období kalendářního roku nepodepsal u jiného plátce prohlášení k dani.
      Jedině pokud by u jednoho ze dvou zaměstnavatelů měl měsíčně příjem na d 5.000, a u druhého do 5.000,- tak by mohl podepsat prohlášení u toho do 5.000,-, tím by platil zálohovou dań a u toho nad 5.000,- by byla také zálohová a on by si sice musel podávat přiznání, ale daň by se pravděpodobně vracela. A nebo jeden zaměstnavatel by jeden měsíc neplatil nic , a druhý ano, u toho s příjmem by se podepsao prohlášení na tento měsíc a další měsíc by se to vyměnilo.Ovšem muselo by se vždy podepsat prohlášení jenom na ten jeden měsíc, tak že by se oba zaměstnavatelé střídali, což je teoreticky možné, ale v praxi to uhlídat by bylo na hlavu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).