ZP +SP +RodP

• (neregistrovaný)

20. 7. 2009 10:59

Bude mi končit RodP.Měla jsem PP na dobu určitou-zaměstnavatele nemám a neplním nárok na PPM.Proto na druhé dítě až se narodí si hned po jeho narození zažádá o RodP manžel,abychom si mohli zvolit tříletou variantu.On bude pobírat,ale já budu s dětmi doma.Zaeviduji se pojišťovně jako osoba pečující o dítě do 7let(první dítě) a bude za mne pojistné hradit stát.

1)jak je to se sociálním pojištěním?také za mne bude hradit stát a do kdy?
    2)když bude manžel pobírat RodP na druhé dítě,ale bude pracovat na HPP,jak to bude s pojistěním?Měl by ho za něj,jak ZP,tak SP hradit stát? Takže ve výplatě by mu tyto položky neměli již odečítat,aby nebylo za něj hrazeno duplicitně?
    3)je možné aby si menžel požádal v našem případě o RodP hned po narození dítěte, nebo až po šestinedělí a po narození musím žádat já?
    4)je možné si zažádat o variantu čerpání na 3 roky hned po narození dítěte nebo se musí čekat až do těch 21 měsíců dítěte?

Po zvolení čerpání je to již neměné, takže když pak se klidně můžem z manželem v péči prohodit a RodP budu pobírat já na mladší dítě,ale zůstanou mi ty tři roky.

Děkuji za všechny rady.Z.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).