Re: Zdanění DPP-zvýšit sprhrbou mzdu o S
>Dobrý den,
>prosím o radu, jak správně zdaňovat DPP. Náhodou jsem
>objevila v zákoně o dani z příjmů §6, týkající se
>závislé činnosti (po novele s účinnosti k 1.1.2009).
>Domnívám se, že i případě dohody o provedení práce
>musí dojít k navýšení mzdy o zaměstnavatelovo sociální a
>zdravotní pojištění na superhrubou mzdu pro účely
>výpočtu zálohy na DPFO ze závislé činnosti (i když k
>odvodu pojistného nedojde). Program mi však toto zdanění
>nenabízí a nikde nejsem sto ověřit, jak správně
>postupovat.
>Děkuji mockrát za pomoc. S pozdravem Trávníčková
Dle čeho tak usuzujete?Pokud pojiš.neodvádím,není o co navyšovat. Ještě jsem se s tím u DPP nesetkala.Jo.
>
také jsem nic takového neslyšela, DPP nepodléha SP a ZP, pouze dani z příjmu, nic ennavyšujete
Alka
Usuzuji tak dle zmíněného §6:(13) Základem daně (dílčím základem daně) jsou příjmy ze závislé činnosti nebo funkční požitky, s výjimkou uvedenou v odstavcích 4 a 5, zvýšené o částku odpovídající pojistnému na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti a pojistnému na všeobecné zdravotní pojištění, které je z těchto příjmů podle zvláštních právních předpisů21) povinen platit zaměstnavatel (dále jen „povinné pojistné“); částka odpovídající povinnému pojistnému se při výpočtu základu daně připočte k příjmu ze závislé činnosti nebo funkčnímu požitku i u zaměstnance, u kterého povinnost platit povinné pojistné zaměstnavatel nemá. (Tato novelizace nabývá účinnosti 1. ledna 2009.)
Ano, tato skutečnost je mi důvěrně známa, znovu Vám ale musím ocitovat větu z §6,odst.13 ZDP: "částka odpovídající povinnému pojistnému se při výpočtu základu daně připočte k příjmu ze závislé činnosti nebo funkčnímu požitku i u zaměstnance, u kterého povinnost platit povinné pojistné zaměstnavatel nemá."
U DDP se opravdu nenavyšuje daň.základ o SP a ZP. Na školení p.Dobešové nám bylo řečeno, že tato nešťastná formulace se tam dostala kvůli zaměstnancům-cizincům, kteří nejsou povinni platit u nás ZP a SP.(tedy aspoň tak nějak podobně jsem to pochopila, netýká se mě to,nikoho takového nemám). Takže toto se DPP netýká. Opravdu to někde vysvětlovali, ale kde?
Ano na školení jsem se s tím také setkala, bohužel tam byl i případ, kdy odborný časopis psal že i u DPP se musí připočíst SP a ZP, ale právě paní co nás školila to ihned vyvrátila, myslím že to byla také paní Dobešová (pokud se jmenuje Katarína - jestli komolím jméno - omlouvám se:o))
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
20. 7. 2009 14:16
Dobrý den,
prosím o radu, jak správně zdaňovat DPP. Náhodou jsem objevila v zákoně o dani z příjmů §6, týkající se závislé činnosti (po novele s účinnosti k 1.1.2009).
Domnívám se, že i případě dohody o provedení práce musí dojít k navýšení mzdy o zaměstnavatelovo sociální a zdravotní pojištění na superhrubou mzdu pro účely výpočtu zálohy na DPFO ze závislé činnosti (i když k odvodu pojistného nedojde). Program mi však toto zdanění nenabízí a nikde nejsem sto ověřit, jak správně postupovat.
Děkuji mockrát za pomoc. S pozdravem Trávníčková