Re: zkrácený úvazek 20 h tydne
podnikatel za vas bude odvadet stale stejna procenta. tj. pokud vam pokrati plat podle odpracovane doby (z 40 na 20), tak ho to bude stat o polovinu mene. pokud by jste se dostala platem pod min. mzdu. tj. 8000, tak na tom budete spise skodna vy, protoze myslim ze zdravotni se musi odvadet z min mzdy.
Ale mít jiné zdroje ještě nemusí znamenat, že má jiné příjmy, ze kterých odvádí ZP :-)
Bude-li na polovinu krácena i mzda, pak bude z Vaší mzdy odečteno plné zdravotní pojištění 13,5% z rozdílu do 8000,-Kč, tj. z 1500,-Kč. Zaměstnavatele to kromě komplikovanějšího výpočtu nijak nepostihne. Bude odvádět jako dosud své sazby ze skutečného výdělku.
Pokud hodláte odvést stejné množství práce za poloviční mzdu, než jste odváděla dosud, bude to pro zaměstnavatele bez debat výhodnější, protože jeho mzdové náklady na Vás by byly poloviční. Např. nyní berete 13000 Kč, nově byste brala 6500 Kč hrubého. Nyní zaměstnavatel za Vás odvádí sociální pojištění 25 % z 13000, tj. 3250 Kč, a zdravotní pojištění 9% z 13000, tj. 1170 Kč. Takže mzdový náklad na Vás ho nyní přijde na 17420 Kč měsíčně. Při hrubé mzdě 6500 Kč by odváděl 25% z 6500, tj. 1625 Kč a 9% z 6500, tj. 585 Kč, takže mzdový náklad by ho přišel na 8710 Kč.
Může snad jen vyjádřit své pochyby,zda vůbec tu práci stihnete v polovičním čase. Buď jste tak rychlá nebo jste dosud nebyla vytížená. Také třeba nemusí souhlasit s tím, že tam budete jen 3x týdně, třeba Vás tam chce mít každý den.
Re: zkrácený úvazek - poděkování
Děkuji všem za odpovědi. Jiřka1 to trefila- mé tzv. další zdroje nejsou z jiného prac.poměru, ale výnosy z kvalitních investic většího rozsahu. Do zaměstnání chodím hlavně proto, že mne to těší a baví, není stereotypní (14 let zkušeností a praxe na jednom místě s výbor.kolektivem), ale přece jen už chci trošku zvolnit. Můj přístup k problému se Vám asi na 1.pohled bude zdát mírně "netradiční", když řeším spíše problém zaměstnavatele - tedy druhé strany, ale jsem založena jinak nežli konzumně a chci zaměstnavateli, s nímž mne pojí určité vazby, způsobit co nejméně problémů a zároveň dosáhnout svého. I kolegům, kteří by byli nuceni zaučovat nového pracovníka.. Práce je to takového charakteru, že ji lze o 1-3 dny klidně odložit, v tom by problém nebyl. To jen na vysvětlenou. díky. Yarka
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 7. 2009 15:49
Pracuji na 40h týdně za 13 tis. Kč (hrubého). Mam v umyslu pozadat zamestnavatele o zkrácený uvazek na 20 h týdně (pracovat jen 3 dny v tydnu), (o peníze mi nejde, mám i jiné zdroje :) Bude to pro zamestnavatele nevyhodne,co se tyka odvodů zdrav. a soc. pojištění ?? Kolik přesně by odváděl? .. uvažuji, jak bude asi argumentovat a hledat důvod, proč nesouhlasit se zkráceným úvazkem... (Přitom práci odvedu stejnou na zkrácený, jako ostatní zam. na celý úvazek, neboť nekouřím- neodcházím na kávu, soukromě v prac.době netelefonuji apod. .. to jen tak na okraj .. Děkuji za odpověď(i) !!