Re: zednické práce - DPH
U stavebních prací budete postupovat především podle §§ 48 a 48a ZDPH.
§ 48 - týká se stávajících staveb. Veškeré stavební a montážní práce na nemovitostech určených k bydlení včetně příslušenství těchto staveb uplatníte 9 % DPH a to jak za zabudovaný materiál, tak za práce.
§ 48a - týká se novostaveb. Tady budete muset zjišťovat , zda stavba splňuje podmínky sociálního bydlení (to u § 48 nezjišťujete). Pokud jde o soc. bydlení - uplatníte 9 % DPH. Pokud ne, pak 19 % DPH.
U 9 % DPH si zajistěte důkazní prostředky tak, aby jste při kontrole prokázali oprávněnost snížené sazby při fakturaci.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
21. 7. 2009 10:13
Dobrý den, jsem začátečnice a nyní jsem si ještě jednou prostudovala zákon o DPH. A nejsem z toho nějak moc moudrá.
Jako firma jsme se stali plátci DPH. Mám vyfakturovat zednické práce i s materiálem na rodinném domku. Ted si ale nejsem jista zda budu fakturovat materiál s 19% a zednické práce s 9% nebo vystavím fakturu kde napíši stavební práce včetně materiálu s 9%.
Moc prosím zkušenější o pomoc či vysvětlení. Hlavně ne prosím odvolávky na zákony, už jsem z nich úplně zblblá. Děkuji za pochopení Ilona