Krácení dovolené

• (neregistrovaný)

21. 7. 2009 11:49

Dobrý den chtěla jsem se zeptat,jak se krátí dovolená při delší neschopnosti (7měcíců).Začala jsem marodit 3.11.2008 a neschopnost jsem ukončila k 27.5.2009.Z roku 2008 my zbylo 6,5 dne dovolené a zaměstnavatel my jí chce těch 6,5 dne sebrat prý proto že jsem dlouho marodila tak na ně nemám nárok, jinou nemoc jsem v roce 2008 neměla.Za rok 2009 my chce sebrat za každý měsíc nemoci 1/12 dovolené.Po jak dlouhé době mám nárok si vzít dovolenou když do zaměstnání jsem nastoupila 28.5.2009.Chtěla bych vědět jestli my opravdu má nárok zaměstnavatel vzít dovolenou za rok 2008 a za rok 2009 my krátit dovolenou za každý měsíc nemoci o 1/12.Vůbec nevím na koho se obrátit,prosím o radu.Děkuji Ferencová

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 7. 2009 12:11

Jiřka1 (neregistrovaný)

Re: krácení dovolené
      Posuzování nároku na řádnou dovolenou se každý rok provádí zvlášť (vždy nově, bez ohledu na to, kolik let již člověk v tomto zaměstnání je). Pokud v kalend. roce odpracujete u toho zaměstnavatele aspoň 60 prac. dnů, vzniká Vám nárok na celoroční výměru. Pokud tam pracujete celý rok 2008, pak Vám vznikne nárok na 12 dvanáctin (tj. na celý rok), pokud jen část roku, tak na tolik dvanáctin, kolik celých měsíců u něj pracujete. Dále se posuzuje, kolik pracovních dnů včetně svátků v tom kal. roce zameškáte pro nemoc, ošetřování nebo neplacené volno. Pokud to nečiní ani 100 prac. dnů, dovolená se nekrátí. Takže pokud jste u něj pracovala celý rok 2008, začala marodit až v listopadu a předtím jste nemocná nebyla, ani delší neplacené volno, tak jste nezameškala ani 60 prac. dnů a dovolená se nekrátí.
      Posouzení roku 2009: Marodila jste do 27.5., takže letos jste u něj ještě neodpracovala 60 směn. Zatím Vám letos nevznikl nárok na celoroční výměru, ale jen na 1/12 za každých 21 odpracovaných směn. Až u něj letos odpracujete aspoń 60 směn, nárok se přehodnocuje, a to tak, že Vám vznikne nárok na celoroční výměru, ale zároveň se zjistí, kolik prac. dnů včetně svátků jste letos promarodila. Pak se ta celoroční výměra krátí za prvních 100 promaroděných dnů o 1/12, za každých dalších 21 o další dvanáctiny. K těm promaroděným dnům od ledna do května se pak ale přičítají další promaroděné dny, které možná promarodíte do konce roku, takže nárok se ještě může měnit. Pokud byste letos už nemarodila, tak od 1.1. do 27.5. mně to vychází na 105 dní, takže letošní krácení o 1/12. Ten jeho postup s krácením za promaroděné měsíce je nesprávný.

• 21. 7. 2009 12:17

VH

Dovolená se vztahuje ke kalendářnímu roku, tudíž je možné ji krátit pouze z důvodů, které nastaly v příslušném kal. roce. V roce 2008 jste nezameškala 100 dnů, tudíž se vám dovolená za tento rok nekrátí. Dovolená za kalendářní rok nebo její poměrná část se krátí za prvních 100 zameškaných dnů o 1/12 a dále za každých 21 dnů zameškaných dnů rovněž o 1/12. Budu-li vycházet z toho, že v roce 2009 odpracujete alespoň 60 pracovních směn a že vám tudíž vznikne právo na dovolenou za kal. rok nebo její poměrnou část. Při nástupu 28.5. se jedná o více než 100 zameškaných dnů (pracujete-li od pondělí do pátku), takže pokud v roce 2009 nebude další zameškaná doba, dovolená se bude krátit o 1/12. Pokud v roce 2009 alespoň 60 pracovních směn neodpracujete, bude vám náležet dovolená za odpracované dny v rozsahu 1/12 dovolené za kalednářní rok za každých 21 odpracovaných dnů (= nejvýše 2/12).

• 21. 7. 2009 12:19

Martina75 (neregistrovaný)

Nárok na dovolenou se posuzuje za každý kalendářní rok zvlášť.

Dovolená se krátí za prvních 100 zameškaných směn(prac.dnů) o 1/12 a poté za každých 21zmeškaných směn rovněž o 1/12.
      Takže jestli jste v roce 2008 nepromarodila víc jak 100 dnů, dovolenou Vám krátit nemůže.
      V roce 2009 mi to vyšlo 105 prac.dnů nemoci, tak by vám to měl zkrátit o 1/12, ale pokud v tomto roce budete ještě marodit připočítává se to k těm 105dnům a může se to ještě na konci roku změnit.
      Nárok na čerpání dovolené máte po 60 odpracovaných dnech, nebo za každých 21 odpr.dnů nárok na 1/12 z dovolené.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).