Výpověď z prac.poměru

• (neregistrovaný)

21. 7. 2009 12:20

Dobrý den.
    Prosím o radu. Jsem OSVČ s 2 zaměstnanci . Minulý týden odebrali mému zaměstnanci řidičský průkaz z důvodu nadýchaného alkoholu. Již v minulosti jsem ho POUZE ústně několikrát upozornil (protože vím že ve svém volnu si rád popije, ale jinak fungoval), že v případě odebrání ŘP ho propustím, protože mi není nic platný. Z důvodu, že není mobilní, mi začínají utíkat termíny dříve dohodnutých prací, protože spolu s dalším zaměstnancem nestíháme vše objet. V podstatě mně tímto svým jednáním svévolně poškodil a já si nemohu dovolit ho nadále zaměstnávat, protože potřebuji aby byl mobilní. Dle mého se jedná o porušení, které je dost závažné a mohu mu dát výpověď, protože asi budu muset přijmout někoho jiného (3 zaměstnance si v dnešní době nemohu dovolit). Prosím poraďte jaký § uvést do výpovědi a co vše se takového rozvázání poměru týká. Nemám s takovou výpovědí za roky podnikání žádné zkušenosti (naštěstí).
    Předem děkuji za všechny odpovědi.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 7. 2009 12:54

VH

Re: Výpověď z prac.poměru
      Z vašeho dotazu jsem nevyrozuměla, zda se jedná o řidiče z povolání - pokud ano, je vaše situace jednodušší, protože tento zaměstnanec ztatil k výkonu sjednaného druhu práce předpoklady stanovené právním předpisy (tímto předpokladem je platné řidičské oprávnění) a můžete mu dát výpověď podle § 52 písm. e) ZP (výpovědní doba nejméně dvouměsíční, bez odstupného). Pokud se ale o řidiče z povolání nejednalo, tzn. že řízení motorového vozidla s ním nebylo sjednáno jako druh práce, kterou má pro vás vykonávat, obecně je možné mít za to, že zaměstnanec může danou práci konat, aniž by řídil, resp. s řízením také musí souhlasit. V případě, že jste dříve stanovil pro daný druh práce požadavek = řízení motorového vozidla, pak můžete dát zaměstnanci výpověď pro nesplńování vámi stanovených požadavků, jedná se o výpověď podle téhož ustanovení. Z judikatury ale vyplývá, že zaměstnanec musí být s těmito požadavky seznámen, a to i v případě, že jsou notoricky známé. Jinak samozřejmě přichází v úvahu dohoda o rozvázání pracovního poměru.

• 21. 7. 2009 13:01

Jiřka1 (neregistrovaný)

A i pokud má jako druh práce "řidič" - co s ním může po ty 2 měsíce výpovědní doby dělat, když potřebuje, aby jezdil a bez řidičáku je mu nanic?

• 21. 7. 2009 13:05

VH

Jedná se o jeden z případů fakultativního převedení na jinou práci, které přichází v úvahu až po doručení výpovědi, nikoliv dříve.

• 21. 7. 2009 13:59

Jiřka1 (neregistrovaný)

Ale co když pro něj jinou práci nemá? Má být zaměstnavatel škodný proto, že zaměstnanec vlastní vinou pozbyl schopnost nebo oprávnění vykonávat sjednanou práci?

• 21. 7. 2009 14:59

Radek1 (neregistrovaný)

Nejedná se o řidiče (opravy strojů), ani ve smlouvě to není, ale byl obeznámen s tím, že je nutný ŘP a jak jsem již psal, upozorňoval jsem ho ústně na následky jeho chování. Ale jak podotýká paní Jiřka, i když není řič jinou práci pro něj nemám a zavinil to vlastně on svým přístupem a já jsem ten kdo bude trpět za jeho chování? Při rozvázání DOHODOU z toho pro mně vyplývá to, že s ním mohu ukončit poměr klidně už k 31.7.2009(bez uvedení důvodů)?

• 21. 7. 2009 16:51

Jiřka1 (neregistrovaný)

Dohoda znamená, že byste se s ním musel na ukončení prac. poměru nejprve dohodnout, prostě ho nějak přesvědčil, aby souhlasil s tím, že dojde k dohodě a jeho prac. poměr skončí nějakým dohodnutým dnem (třeba hned). A teprve až na to přistoupí, sepíšete dohodu - tzn. že zaměstnavatel tenaten a zaměstnanec tenaten se spolu dohodli na skončení prac. poměru dnem tímatím, který bude jeho posledním dnem zaměstnání. Datum, podpisy obou. Pokud ho nepřesvědčíte, tak nezbude, než mu dát výpověď (myslím podle 52 f), ale výpověď znamená, že běží výpovědní lhůta, ve které mu máte přidělovat práci dle pracovní smlouvy a pokud byste pro něj práci neměl, tak mu platit náhrady... Taky mně to přijde uhozené. V práci nikdy nenadýchal? Myslíte, že byste ho nepřistihl?

• 21. 7. 2009 19:35

Radek1 (neregistrovaný)

Ne, to už by tam nebyl, na to jsem háklivej. Když chce pít, nemá jezdit!! Děkuji za snahu poradit, holt budu muset být taky jednou tvrdší a donutit ho k dohodě. Samé komplikace. Ještě jednou dík a hezký zbytek dne.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).