Re: Zaokrouhlování faktur
>>Dobrý den,
>>
>>Dph na fakturách nechávám v haléřích a na prodejkách
>>zaokrouhluji na koruny. Pak celkovou čásktu
>>zaokrouhlím
>>na koruny nahoru. A rozdíl ze zaokrouhlení se mi hned
>>rozpočítá na ZD a daň.
>>Dle zákona o DPH se rozdíl vzniklý zaokrouhlením celé
>>částky nezapočítává do ZD.
>>
>>>>
>>A myslíte, že dosavadní postup je velký průser?
>>
Určitě ne, vždyť odvádíte DPH z každého haléře.
>>>A ještě dotaz, cenu celkem si můžu zaokrouhlit jak
>chci, tedy všechny nahoru? odvedu DPH metodou shora tedy 0,90 *
>0,1597 = 0,14 Kč?
Dle zákona o správě daní a poplatků se zaokrouhluje (tedy týká se to daní, ale můžete to použít i v případě faktur) do 0.5 dolů,
nad 0.5 nahoru. Ze zaokrouhlení jsem nikdy neodváděla DPH,ani před tím ustanovením co uvádíte, že se nemusí, nikomu to nikdy nevadilo, vždycky porovnávali hlavně celkové tržby v měsíci s odvodem a jestli jsme si neuplatnili odpočet třeba z repre,to zaokrouhlení jsou prkotky, spěte klidně. Část je mínusem, část plusem, takže je to skoro šulnul.
Re: Zaokrouhlování faktur
Děkuji, to že je to pár haléřu . Právě, že s kontrolou DPH nemám zkušenosti, tak nevím co kontrolují a na co se zaměřují.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
22. 7. 2009 7:52
Dobrý den,
Dph na fakturách nechávám v haléřích a na prodejkách zaokrouhluji na koruny. Pak celkovou čásktu zaokrouhlím na koruny nahoru. A rozdíl ze zaokrouhlení se mi hned rozpočítá na ZD a daň.
Dle zákona o DPH se rozdíl vzniklý zaokrouhlením celé částky nezapočítává do ZD.
Můžu např. od září změnit způsob zaokrouhlování, že zaokrouhlení celé částky dám do 0% dph a pak vždy u DPH odvedu interním dokladem DPH ze zaokrouhlení za všechny faktury, metodou shora?
Nevadí, že to změním v průběhu roku, ale chci to mít dobře.
A myslíte, že dosavadní postup je velký průser?
Děkuji