Mateřská z vedlejší činnosti?

• (neregistrovaný)

22. 7. 2009 13:27

Dobrý den,

jsem OSVČ. Mám možnost zaměstnání na HPP. V tom případě budu OSVČ na vedlejší činnost, ovšem ráda bych jako OSVČ čerpala po novém roce mateřskou, protože je too výhodnější než z nabízeného HPP. Je to možné zvolit si z jaké činnosti chci mateřskou pobírat?

Děkuji Gabriela

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 7. 2009 13:42

J (neregistrovaný)

Re: Mateřská z vedlejší činnosti?
      Předpokládám, že si jako OSVČ platíte nemocenské pojištění, aby jste měla nárok na PPM z podnikání.V takovém případě by se vám
      za denní vyměřovací základ pro stanovení PPM bral úhrn denních vyměřovacích základů jak z PP, tak z OSVČ.

• 22. 7. 2009 13:49

Gabi O. (neregistrovaný)

NP platím
      Děkuji! Nemocenské pojištění si platím ve výši 700,- kč měsíčně, takže bych měla mít mateřskou cca okolo 20tisíc jestli se nepletu. V případě vedlejšáku OSVČ by se mi to snížilo?
      Omlouvám se, moc tomu totiž nerozumím :-)
      G.

• 22. 7. 2009 14:06

J (neregistrovaný)

Re: NP platím
      Podmínky pro nárok se posuzují samostatně v každém pojištění.Tak že jestli-že budete mít v PP splněnu podmínku pojištění alespoň 270 dnů a jako OSVČ také , tak by vám náležela PPM z obou pojištění najednou.Pokud by jste ale v PP tuto podmínku nesplnila, žádala by jste si o PPM jenom z pojištění jako OSVČ .Snad jsem to vyvoslila správně.

• 22. 7. 2009 14:15

L. (neregistrovaný)

Re: NP platím
      Prosím, prosím - přidám se s dotazem-pokud budu mít HPP a u jiného zaměstnavatele uzavřenou DOPČ, tak tam také platí, abych jako by na tu DOPČ odpracovala alespoň 270 dní, nebo za jaké podmínky mi bude mateřská vyměřena i z té DOPČ ? Děkuji za odpověď, mám to pro známou, moc nám to není jasné. Přeji hezský slunečný den

• 22. 7. 2009 14:49

Gabi O. (neregistrovaný)

splňuji-a měni se výše tím,že jde o VČ
      DĚKUJI! 270 dní budu splňovat jako OSVČ, v PP určitě ne, takže je to jasné. Budu pobírat z podnikání. Tím, že ale podnikání bude muset být jako vedlejší činnost, se změní nebo nezmění výše mateřské? Neměla by, že? Když si vlastně vyměřovací základ určuji sama a výše nemocenského pojištění bude stále stejná. Že ano?
      Moc díky :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).