Re: §52 (g
upozornění by Vám měli předat písemně, takže pokud Vám nikdo nic neříkal, žádné upozornění Vám nepředali a vy jste ho zam-teli nepodepsal, tak bych si asi ještě promluvila s vedoucím nebo s človíčkem, který má toto nastarosti a oznámila bych jim, že podám odvolání u soudu pro neplatnou výpověď, také bych jim oznámila, že se obrátím na inspektorát práce.....Snad poradí ještě někdo jiný
Snažte se zaměstnavatelem domluvit, říci, že dáte jinak k soudu, že byl s vámi neplatně rozvázán pracovní poměr. Na to většinou zaměstnavatelé slyší, protože jsou to většinou oni, kdo od soudu odchází jako poražený. Soud se většinou přiklání na stranu zaměstnance. Pokud máte odbory můžete se obrátit na odbory. Nárok na podporu v nezaměstnanosti nemá uchazeč o zaměstnání, se kterým byl v období posledních 6 měsíců před zařazením do evidence skončen pracovněprávní vztah z důvodu porušení pracovních povinností zvlášť hrubým způobem(§52 g). Takže nárok na podporu nevzniká.
Ustanovení tohoto § zahrnuje celkem tři stuace: /stručně/
- jestliže byl zaměstnanec odsouzen za úmyslný trestný čin k nepodmíněnému trestu odnětí svobody
- závažné porušení povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k práci vykonávané zaměstnancem na př. svévolné opuštění pracoviště, požívání alkoholu na pracovišti, neomluvená absence, fyzické napadení zástupce zaměstnavatele nebo spopluzaměstnance .
- soustavné méně závažné porušování povinností. Tento důvod však lze použít pouze tehdy, jestliže v posledních 6 měsících byl v souvislosti s porušením povinností upozorněn.
Takže podle Vašeho sdělení se bude jednat zřejmě o druhou možnost.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
22. 7. 2009 18:18
Dobrý den,
dnes jsem od zaměstnavatele obdržel výpověď na základě §52 (g, kde sice byly vypsány důvody z jakého důvodu mi byl tento paragraf uložen, ale v posledních šesti měsících jsem nedostal žádný vytýkací dopis z důvodu porušení a ani cokoliv jiného. Zajímalo by mě tedy, jaké podmínky jsou potřeba splnit, pro mě i pro zaměstnavatele, aby jsem mohl být na základě tohoto paragrafu "vyhozen". Dále bych se chtěl informovat, zda-li je možné při takéto výpovědi žádat o podporu v nezaměstnanosti a jak velký problém může být s tímto paragrafem najít nové zaměstnání.
Předem děkuji za odpovědi