Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
22. 7. 2009 19:22
Dobrý den, prosím o radu, jak se v DE u plátce daně "zaúčtuje" platba zálohy, na kterou dodavatel posléze pošle daňový doklad s nárokem na uplatnění DPH na vstupu.
Např. 10.7. zaplatíme v bance zálohu 1190,-- a posléze s menší prodlevou přijde daňový doklad na přijatou platbu s rozpisem DPH Z 1000,-- DPH 190. DPH si chceme uplatnit již v červenci - nechceme čekat až na zúčtovací fakturu-daňový doklad (jedná se např. o elektriku, kde se provádí vyúčtování 1x za rok). Mohu do Peněžního deníku (DE) zaúčtovat již platbu v bance: 1000 Kč do režie (výdaje ovlivňující základ daně) a 190 Kč do výdajů neovlivňující základ daně - mám tam přímo kolonku platba DPH?
A ještě dotaz, zda tento daň.dokl.na přijatou platbu mám též zanést do knihy faktur, kde si spáruju s tou platbou? S tím, že mi není jasné, kolik Kč si mám vést v evidenci zaplacených záloh, zda 1000 Kč nebo 1190 Kč? Nebo si mám vést evidenci zaplac. záloh s rozpisem na 1000 Kč a 190 Kč jako uplatněné DPH?
Daňovou evidenci a pomocné knihy vedu v excelu.
Děkuji všem za reakce na můj snad ne moc zmatený dotaz.
Pěkný večer