Dosažení max. VZ na soc. a zdrav.

• (neregistrovaný)

23. 7. 2009 13:34

Prosím můžete mi rozumně vysvětlit jak je to s dosažením toho max. VZ pro SP a ZP? V červnu jsem začala vyplácet mzdu managementu, kterým byla dosud vyplácena v sídle firmy (tedy stejný zaměstnavatel, ale na sídle měli jiný SW). A já teď nevím, jestli jsem u jednoho neudělala něco špatně, protože jsem odvedla soc i zdrav. a teď jsem zjistila v jeho dokladech , že jemu už za duben a květen nebylo nic sraženo.
    Já tom moc nevím - měla jsem někam napsat, že už překročil částku - to nevím kam do programu....??? Nebo bude od nás teď odvádět (přepdpokládám, že nejen on v budoucnu překročí) a požádá si na konci roku o přeplatek? A jak je to s odvodem za zaměstnavatele? Máme teď přeplatek?

Týká se opravdu SP i ZP? Snad mi porozumíte a poradíte, díky

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 7. 2009 13:39

Lena1 (neregistrovaný)

Re: Dosažení max. VZ na soc. a zdrav.
      Já tomu dotazu absolutně nerozumím,pro mě je to hodně zmatené.
      Ale snad se zde najde,kdo to rozluští....

• 23. 7. 2009 16:07

beta (neregistrovaný)

řekročí) a požádá si na konci roku o
      >>přeplatek?
      >>A jak je to s odvodem za zaměstnavatele? Máme teď
      >>přeplatek?
      >>
      Pokud tomu dobře rozumím, zaměstnavatel zůstává stejný, jen SW je jiný ?V tom případě je zvlášetní , že váš jiný SW započítal příjmy od ledna 09 do kv
      >>Týká se opravdu SP i ZP? Snad mi porozumíte a
      >>poradíte, díky
      >
      >Já tomu dotazu absolutně nerozumím,pro mě je to hodně
      >zmatené.
      >Ale snad se zde najde,kdo to rozluští....

Pokud tomu dobře rozumím z-tel je od ledna 2009 stále stejný, jen zúčtování mezd či odměn provádí jiná mzdová účetní na jiném mzdovém SW ? V tom případě, pokud již dosáhl v průběhu roku 2009 než "příšel" k vám - do vašeho SW - vyměřovací základ 1.130.640 Kč, pak se odvod pojistného stopne a více se již neodvádí, tudíž vy jste již odvést neměla. Buď jste si to měla "ohlídat" ručně nebo domluvit s programátorem - mnohé SW již mají možnost dodání VZ od-do do doby, než zpracováváte mzdu vy a SW již strop ohlídá sám. Stejně tak budete muset zpracovat (nasoučtovat) ELDP, který musí být také v 1 exempláři, pokud se jedná o stejného zaměstnavatele. Stejně tak i vyúčtování daní ze ZČ za firmu nebo mne ještě napadá, pokud vyplácíte příspěvek z-ele na penzijní připojištění či živ.pojišt. také musíte načíst předchozí příspěvky pro zachování výše, kterou určuje ZDP, tzn. pro sledování výše, která bude od daně a pojistného osvobozena.
      Nyní byste správně měla požádat OSSZ a příslušnou ZP o vrácení přeplatku, oni by měli přijít na kontrolu a po provedení kontroly přeplatek vrátí. Nebo to mzdové dělají i tak, že v následujícím měsíci poníží odvod pojistného o přeplatek v předchozím měsíci, ale dovolím si upozornit, že tento postup je chybný. Pohlídejte si i správnost vystavení Potvrzení pro účely sledování stropu pojistného, tento přeplatek vám tam může, ale nemusí (podle toho, jak bude zúčtováno) udělat neplechu.

• 23. 7. 2009 20:20

Lenka S. (neregistrovaný)

Ano, tak to jsem tedy udělala chybu. Co se týká součtování na ELDP, tak to si myslím, že bude rozdělené, protože sidlo a naše účtárna měly jiné VS.

A teď mi ještě poraďte co s tím? Resp. mám požádat o přeplatek u odvodů za zaměstnavatele?? A co s odvodama za zaměstnance?? A to opravdu chodí nejdřív na kontroly? Asi bych tam měla nejdřív zavolat...

Moc děkuji...to bude ještě práce...

• 25. 7. 2009 7:38

beta (neregistrovaný)

už jsem vám to psala, jde o to jak se sama rozhodnete, zda ponížíte sama odvody, já bych to nedělala. Pokud požádáte o vrácení přeplatku, rozumí se, že požádáte o vrácení celého přeplatku, tzn. vč. odvodů za z-ce i z-ele. Pokud by instituce měly přeplatek vrátit, měly by také přijít na kontrolu. Mně se podařilo u ZP to jen vykorenspondovat, sociálka přišla, ta se nenechala :) a o chybě nemluvte, stane se. Ono v těch zmatcích - a u vás tomu také tak určitě bylo, když se na poslední chvíli rozhodlo, že budete vyplácet manažery vy - se to může stát. Důležité je to, že to člověku "docvakne" a když se to dá opravit....sice s tím bude větší práce, ale je dobře, že jste na to přišla sama. Hodně štěstí.

• 26. 7. 2009 20:39

Lenka S. (neregistrovaný)

Zkusím se s nimi nejdřív tel. domluvit. Řeknu jim jak to je a když je to u jednoho zaměstnavatele, tak by se to dalo asi vyřeešit tak, že bych za červen udělala opravné přehledy a po domluvě snížila za červenec odvody...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).