DUZP

• (neregistrovaný)

23. 7. 2009 16:59

Dobrý den.
    Prosím, změna od 1.1.2009 v určování DUZP u přijatých faktur se týká, jak faktur z EU, tak i tuzemských?
    Pokud ano, tak když mi dojde faktura třeba 23.07.2009 tuzemská,
    zaúčtuji tímto datem. DUZP bude také 23.07.09.
    U faktur z EU to samé, a jelikož účtujeme pevným měsíčním kurzem
    tak přepočítávám kurzem vždy k prvním dni v měsící. ve kterém faktruru přijmu.
    Přijaté faktury ze třetí země. DPH na základě JSD a do účetnictví, také den kdy faktura dojde? A nebo datum, který je uveden na faktuře. Mám z toho trošku zmatek.
    Děkuji všem za odpověd.
    Marta

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 7. 2009 7:21

JanaK (neregistrovaný)

Re: DUZP
      Dobrý den,
      tuzemské faktury zůstávají pořád stejně - DUZP na došlé faktuře je DUZP i pro Vás.

U faktur z EU musíte doplnit údaje podle §35, odst. 2 (materiál/zboží) a podle §31, odst. 2 (služby).

Kurz berete Váš - podle směrnice.

Faktury ze 3. země - jak jste napsala - DPH podle JSD a já i na fakturu materiálovou dávám datum z JSD, abych to měla sjednocené.
      Ale je to více méně jedno, pokud DPH pak odvádíte jako celek z veškerých nákladů spojených s dovozem, tak u materiálové faktury dejte datum jaký potřebujete, ptž to se do DPH stejně nedostane (už podruhé).

• 24. 7. 2009 7:49

sipka (neregistrovaný)

Takže pokud tomu dobře rozumím. Tuzemské faktury jsou jasné.
      Faktury z EU také.
      U faktur ze třetí země: Můžu zapsat do účetnictví v den kdy jsem fakturu přijala a přepočítat kurzem aktualního měsíce, nebo můžu také uvést datum z JSD a přepočítat kurzem v měsíci, kdy bylo vystaveno JSD.
      Příklad faktura je vystavená dne 30.06.2009, do firmy přijde 10.07.2009, datum z JSD je 20.07.2009
      Mám možnost zaevidovat fakturu bud k 10.07.2009, nebo 20.07.2009 datum 30.06.2009 neberu v úvahu.
      Přepočet bude k prvnímu dni 7/2009
      Uvažuji správně.
      Paní Jano Děkuji.

• 24. 7. 2009 8:41

JanaK (neregistrovaný)

Jak říkám, já opravdu dávám datum z JSD. Jednak, abych v tom neměla zmatek a taky - logicky - datum na razítku JSD značí den proclení, takže já bych se přikláněla k tomu datumu z JSD v každém případě. Nám chodí materiál až z Asie, což znamená cca 1 měsíc cesty. Datum na faktuře je třeba 20.5.09, ale procleno je až 25.6.2009 = dám datum 25.6. Vždyť ani to zboží se k vám nedostane dřív, než toho 25.6., až když je proclené.

• 24. 7. 2009 11:01

sipka (neregistrovaný)

Paní Jano máte pravdu. Ono vlastně faktura většinou přijde ve stejnou dobu jako JSD, protože deklaranti ji potřebuji při clení.
      Děkuji za radu a přeji příjemný víkend.
      Marta

• 24. 7. 2009 11:03

JanaK (neregistrovaný)

Nemáte za co :-) Taky si užijte víkend.
      Jana

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).