Spolupracující osoba

• (neregistrovaný)

23. 7. 2009 21:37

Dobrý večer,
    jak je to se zaměstnáváním manžela/manželky? Podnikatel FO, plátce DPH, manželka mu bude dělat účto a administrativu. Ale nemůže ji teď zaměstnat, že ne? Kdosi mi poradil "spolupracující osobu"...
    Díky, Eva H.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 7. 2009 7:58

1 (neregistrovaný)

Re: Spolupracující osoba
      dobrý den,přesně tak,FO nemůže zaměstnat svojí manželku.spolupracující sobou řeší paragraf 13 zákona o daních z příjmů, nemusíte mít svůj živnostenský list.manželka se musí jít přihlásit na sociálku,zdravotku a finančák. na sociálce třeba ještě po mě chtěli prohlášení od manžela, že s tím souhlasí, že spolu sdílíme společnou domácnost, spolu jíme a spíme. hezký den

• 24. 7. 2009 10:01

Josef Y (neregistrovaný)

Žádný problém, manželka bude platit sociální a zdravotní, v březnu podá daň. přiznání kde si rozdělíte příjmy a výdaje podle Vašeho uvážení a také podle toho jakou dobu odpracuje. Nemusí mít živn. list, ale je nani pohlíženo jako na OSVČ. Když by byla před důchodem je lepší připlatit si na soc. na důchod protože OSVČ toho tam moc nemá. Já jsem před důchodem a nepřiplácel jsem si a když jsem viděl výpis / výši na důchod/ zatočila se mi hlava, že to vyjde na minimum a to jsme platili docela vysoké zálohy.

• 27. 7. 2009 1:34

Helen (neregistrovaný)

Nemusí být před důchodem, jako vyměř. základ se berou výdělky od r. 1986 (před lety je alespoň vysoký koeficient přepočtu vyměřovacího zákadu). Je otázka, jaký důchod. zákon bude v době, až ten který pojištěnec půjde do důchodu. Asi bude lepší si platit individuál. pojištění.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).