Auto, 2 s.r.o. a 1 společník - náklady

• (neregistrovaný)

24. 7. 2009 11:47

potřeboval bych poradit:

FO je společníkem a zároveň jednatelem ve dvou s.r.o. (v obou dvou je ještě jeden společník-jednatel). V tom prvním přestal vykazovat činnost, protože ji převedl do toho druhého. Jenže v tom prvním je auto na leasing (to předtím převedl ze sebe jako FO na společnost), které on používá pro tu činnost ve druhém s.r.o. a dává mi veškeré doklady za PHM opravy a údržbu auta do toho prvního s.r.o. a já nevím, co s tím, protože veškerou činnost má vykázanou v tom druhém s.r.o. Mohu vystavit fakturu třeba za sprostředkování obchodu na to druhé (má ŽL)? Jde mi o to, jak dostat náklady proti výnosům, je přeci nesmysl, aby v tom prvním byly náklady za provoz auta a proti nim nebyly žádné výnosy.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 7. 2009 12:13

Zdeněk M (neregistrovaný)

Re: auto, 2 s.r.o. a 1 společník - nákla
      Tak sepište smlouvu mezi těmi dvěmi společnostmi. S tím, že společnost, která vlastní auto a uplatňuje si náklady bude buďto přímo konkrétní náklady nebo nějakou sazbou na základě kalkulace fakturovat tyto náklady firmě druhé.

• 24. 7. 2009 12:41

Václav (neregistrovaný)

myslíte, že do toho mohu započítat i leasingové splátky (myslím tu část, která jde do nákladů)?

• 24. 7. 2009 14:04

Zdeněk M (neregistrovaný)

No a nebylo by jednodušší to auto prodat (přenechat leasing) té společnosti, která ho využívá?

Jinak bych to řešil spíše sazbou za km. Vytvořím si kalkulaci kde zohledním cenu vozu (leasing), PHM, opravy, silniční daň, pojištění... a touto sazbou násobil ujetý km dle knihy jízd. Nebo podle stavu tachometru, až kniha jízd nebude potřeba.

• 24. 7. 2009 15:30

Václav (neregistrovaný)

on je tak trochu nespolehlivý, takže auto bude (doufám) převedeno aspoň do konce roku. Do té doby musím vymyslet nějaké řešení. Děkuji za Vaši radu, zřejmě to tak budu řešit.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).