DPČ - daň

• (neregistrovaný)

25. 7. 2009 18:11

Dobrý den,
    tak jsem tady nastudovala, že pokud je výdělek do 2000kč měsíčně, tak se neodvání soc. a zdravotní poj. Daň z takového výdělku je srážková nebo zálohová?
    Děkuji za reakce. Vendula

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 7. 2009 9:01

J (neregistrovaný)

Re: DPČ - daň
      Daň není závislá na tom, jestli se platí SP a ZP, ale jenom na tom, jestli je a nebo není podepsané prohlášení poplatníka.

• 26. 7. 2009 9:14

Vendula (neregistrovaný)

Já myslela, že prohlášení je o tom, jestli se budou uplatňoat slevy na dani. Přebrala jsem totiž účetnictví firmy, kde je u dohody o pracovní činnosti odvedena srážková daň. Je to správně? Já myslela, že srážková daň je jen u dohod o provedení práce.

• 26. 7. 2009 9:27

J (neregistrovaný)

Zdanění mezd, platů i odměn z dohod je podle toho prohlášení. Pokud poplatník podepíše prohlášení, tak se vždy vše daní zálohovou daní ( a někdy poplatník podepíše v prohlášení,že nechce uplatňovat slevy-stává se minimálně) a pokud není prohlášení podepsané, tak do 5.000,- je daň srážková, ta je konečná a neuvádí se do potvrzení o zdanitelných příjmech a nad 5.000,- je daň zálohová a ta se vždy uvádí do tohoto potvrzení.Tak že to s tím, zda se jedná o DPP nebo DPČ a nebo PP nemá nic společného.

• 26. 7. 2009 9:31

Vendula (neregistrovaný)

Díky za vyčerpávající odpověď!!! Vendula

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).