Re: Vyživovaná manželka
Jenom ještě doplním, že podmínkou toho, aby jste mohla uplatnit slevu na sebe jako na poplatníka, je podepsané prohlášení poplatníka u zaměstnavatele, kde máte uzavřenu dohodu o provedení práce.Podepsat prohlášení můžete pouze u jednoho zaměstnavatele pro jedno období,čili nemůžete toto prohlášení mít podepsané současně u více zaměstnavatelů najednou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 7. 2009 15:38
Dobrý den, jsem na mateřské dovolené a trochu si přivvydělávám na dohodu o provedení práce. Ročně si vydělám cca 50 tis. hrubého a manžel si tedy na mě uplatňuje slevu na dani jako na vyživovanou manželku.
Teď mě napadlo, jestli by pro mě nebylo výhodnější si místo dohody o provedení práce, ze které odvádím 15 % daň z příjmu udělat živnostenský list.
Dočetla jsem se, že při vedlejší činnosti (hlavní mám rodičovskou dovolenou) nemusím platit zdravotní pojištění a sociální jen když můj roční zisk(příjmy - výdaje) přesáhne cca 50 tis., což v mém případě tedy nepřesáhne.
V tom případě mi tedy vychází, že z této živnosti také zaplatím jen tu 15 % daň z příjmu, ale vlasně jen z její poloviny (50% ní paušální výdaje) a ještě si vlastně mohu uplatnit na sebe nezdanitelnou položku.
Jsou všechny tyto moje úvahy správné a může si na mě stále manžel uplatnit slevu na dani když si vydělám jen těch 50 tis. ročně ?
Díky, Marcela