Re: zaměstnávání slováka
nerezident - znamena, ze zdanuje na uzemi CR jen prijmy z ČR????
muze si podepsat prohlaseni a uplatnit slevu na poplatnika. O jake jine slevy, ktere si nemuze uplatnit se jedna??
pokud se jedna o obcana se sloven.obcanstvim, trv.bydlistem na slovensku, ale zije dlouhodobe v ČR, jedna se nerezidenta??? Je nahlasen na UP na slovensku.
Popravdě řečeno sama mám v hlavě guláš z rezidentů a nerezidentů. My máme Poláky, kteří jsou nerezidenti a u nich se nemůže uplatnit v měsíci sleva na ČID, ID nabo daňové zvýhodnění na dítě. Tyto slevy můžou uplatnit pouze prostřednictvím daňového přiznání za předpokladu, že úhrn jejich příjmů ze zdrojů na území ČR činí nejméně 90% všech celosvětových příjmů.
Mám zaměstnance, kteří jsou Slováci - trvalé bydliště na Slovensku, přechodné v ČR. Přihlásila jsem je na ZP kódem E, na SP normálně jako zaměstnance z ČR. Pokud zaměstnanec podepíše prohlášení - uplatníme slevu na poplatníka. Zaměstnanec by si měl na FÚ vyřídit daňový domicil a na základě tohoto dokladu mu mohou být uplatňovány i ostatní slevy jinak ne. Dále FÚ posoudí jestli je zaměstnanec daňový rezident nebo nerezident.
Pak se musí zaměstnanec přihlásit na příslušném ÚP -
Pokud zde bydlí více jak 183 dní v kalendářním roce a má zde středisko zájmů - dle zákona o daních z příjmů, je to rezident, mám jednu Slovenku, která nyní žádá daňové zvýhodnění, a i když si dle zákona myslím, že je rezident, daň. zvýhodnění jí uplatňovat asi raději nebudu, uplatní si ho v daňovém přiznání, za potvrzení o domicilu se platí poplatek, mám si ho od ní vyžádat?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
28. 7. 2009 7:48
Prosim o radu:
jsou nejake problemy se zamestnavanim slovenskeho obcana? Co socialka a zdravotni pojistovna, hlasi se standartne jako nasi obcane?
Prosim o vsechna specifika a na co si dat pozor.
Diky