Postoupení pohledávek

• (neregistrovaný)

28. 7. 2009 8:04

Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat na zaúčtování postoupení pohledávek. Naše firma A dluží firmě B a ta udělala postoupení pohledávek firmě C (naše druhá firma), kde jsou zase pohledávky k firmě B. Poté firma B udělala zápočet mezi firmou B a firmou C, kde jsou ty postoupené pohledávky. Chci se zeptat, jak mám vše zaúčtovat?

Př.: Firma A 321/646
    Firma C 546/311

Předem děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 7. 2009 13:34

annonym (neregistrovaný)

Re: Postoupení pohledávek
      A: o post. pohledávek neúčtuje. Úhrada závazku bude na účet firmy C.

B:
      315/646 + 546/311 = postoupení pohledávky
      321/315 = vzájemný zápočet

C:
      378/379 = postoupená pohledávka (lze i 315/325, ale já účtuji takto)
      379/311 = vzáj. zápočet s firmou B
      221/378 = úhrada firmou A

• 28. 7. 2009 14:33

abcd (neregistrovaný)

Když ve firmě A nebudu účtovat o post. pohledávek tak mi tam závazky vůči firmě B zůstanou? A firmě C žádné peníze nepříjdou, protože je tam dělaný zápočet ve výši závazků firmy A a ve stejné výši pohledávky fïrmy C.

• 28. 7. 2009 20:26

annonym (neregistrovaný)

Firma A dluží firmě B. Firma B postoupila pohledávku firmě C. Co si mezi sebou započetly B a C, to firmu A nezajímá. Firma B musí oznámit firmě A, že pohledávky postoupila firmě C a na jaký účet má nyní firma A uhradit svůj závazek - nebude hradit firmě B, ale firmě C. Až firma A uhradí, nebude mít v evidenci závazek.
      O postoupení pohledávek účtuje firma B - ta postupuje. Dále firma C bude účtovat o pořízení cizí pohledávky (vznikl jí závazek vůči firmě B) a o pohledávce za firmou A (firma A nebude hradir firmě B, ale firmě C).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).