Re: výměna EUR na CZK
řeším podobný problém, já (zaměstnanec ) bych si taky ráda vyměnila moje CZK za firemní EUR na dovolenou, protože mě to tak vyjde levněji. Majitel firmy není proti, taky si říkám, jestli to není něco proti něčemu...jestli to třeba není něco jako nelegální směnárenská činnost. Ale v devizovém zákoně je směnárenská činnost definovaní jako prodej valut... tady jde ale jen o výměnu bez zisku (poplatku), tak to snad nebude problém. Jestli někdo vidí nějaký problém, ať se prosím ozve !!!! :)
Jestli to uskutečním, tak určitě přes 261
Budu tedy pátrat dál. Tak kdyby jste na něco přišly určitě dejte vědět. Já ani nevím kde jinde se ptát. Jinak dík.
já v tom problém vidím. to, že je to bez poplatku, ještě neznamená, že nejde o směnárenskou činnost...
krom toho mě před tím varovali auditoři (máme je každoročně povinně).
samozřejmě jde o větší částky, nad malými mávnou rukou (tak do 1000 CZK). a vám taky o malé částky asi nepůjde, protože ty si můžete vyměnit i jinde bez poplatku a výhodně a jestli na tom proděláte 5 korun, tak vám to taky může být ukradené, že jo...
pokud jde o 20 000 CZK tak pozor na to.
v tomhle vám neporadím, nemám s tím žádnou zkušenost. ono taky záleží často na benevolenci daného úředníka. vypadá to ale rozhodně lépe než prostá směna.
na druhou stranu je to ale naprosto totožná záležitost. to by si pak každý zaměstnanec třeba rád rozhodl, v jaké měně chce dostávat svou výplatu, v závislosti na vývoji kurzu...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
28. 7. 2009 10:16
Dobrý den, majitel firmy si chce vyměnit EURO peníze za CZK. Lze to provést přes účetnictví a to přes účet 261? Nebo takovou operaci nelze provést?