Re: Umělecká smlouva a daně
Děkuji za odpověď.
Nikde to jako VPP vedeno není, takto to beru já - přivýdělek k HPP:-)
Tento příjem by měl být každý měsic něco, takže i v tomto případě musím nahlásit na sociálním, že mám ještě jeden tento příjem a dokládat jim nějak výdělky, ano??
Nikde totiž ve smlouvě není uvedena částka, která mi bude vyplácena a pod. Také nevím, zda po vyplacení dostanu ještě nějaký doklad, nebo zda to budu moci pouze dokládat výpisy z účtu.
Vy se budete chovat "jakoby" podnikatel. Tj. nahlásíte si, že k zaměstnaneckému poměru máte i autorské honoráře, zp. a soc. vám určí měsíční zálohy pro vedlejší činnost. Příští rok podáte DPH s tím, že u autorských honorářů možno využít rovněž paušálních výdajů. Zdaňujete jen ty peníze, které obdržíte, ať již chodí pravidelně či nikoli, to je irelevantní. Nikam nic nedokládáte, jen v případě kontroly ze strany správce daně. Po podání přiznání, v němž uvedete příjmy z §6 a také rovněž příjmy z §7 (honoráře), odevzdáte rovněž přehledy OSVČ na soc. a zdr. poj.
Píšu srozumitelně????
To jsem ráda, že jsem narazila na někoho, kdo se v tom vyzná a zároveň umí srozumitelně podat:-)
Takže mám zaběhnout do ZP a SP a ohlásit, že mám vedlejší činnost, ti mi stanoví nějaké zálohy, které budu platit ještě nad částku, kterou odvádí můj zamestnavatel a příští rok podám daňové přiznání:-)
Doufám, že jsem to pochopila správně:-)
Moooc děkujiiii!!!
Jestliže jste zaměstnaná, tak jenom zaběhnete na ZP a SP ohlásit, že máte vedlejší činnost. Žádné zálohy Vám nikde nestanoví, neboť pro účely SP jste považována za OSVČ vedlejší a pro účely ZP jste zaměstnancem, za kterého bylo odvedeno zdravotní pojištění z minimálního vyměřovacího základu.
Své povinnosti vůči pojišťovnám zjistíte až po skončení roku, kdy budete znát rozdíl příjmů a výdajů (pro ZP) a základ daně (pro SP). Zdravotní pojištění za rok 2009 zaplatíte v případě, že příjmy dle autorského zákona budou vyšší, než výdaje, což asi budou:-) Pokud budete stále zaměstnaná, tak nebudete muset platit zálohy na ZP ani v roce 2010.
Sociální pojištění za rok 2009 byste zpětně doplácela v případě, že by Váš základ daně vyšel v průměru na 4.711,- Kč (a více) za každý měsíc podnikání. Pokud se dostanete pod tuto hranici, tak nebudete za rok 2009 platit žádné SP (nevznikne Vám povinná účast na důchodovém pojištění), ani zálohy na SP v roce 2010.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
28. 7. 2009 10:31
Dobrý den, mám dotaz ohledně odvodu daní a popř. placení soc. a zdrav. pojištění v případě, že pracuji na HPP (smlouva na dobu neurčitou) a k tomuto zaměstnání mám přivýdělek (VPP), ale se smlouvou: SMLOUVA O UDĚLENÍ OPRÁVNĚNÍ K VÝKONU PRÁVA VÝKONNÉHO UMĚLCE.
Níže ve smlouvě je uvedeno, že je v souladu se zákonem 121/2000 Sb. ve znění zákona č. 81/2005 Sb. o právu autorském a pod.
Z HPP jsou samozřejmě daně a pod. odváděny,ale nevím, jak se postupuje u smlouvy na VPP - zda se mám nějak hlásit na úřad a podobně.
Moc děkuji za jakoukoliv radu!!