Re: faktura za služby ze SR
řekla bych, že jde o službu vztahující se k nemovirosti § 10 odst 1. Místo plnění je vždy v místě , kde se nemovitost nachází, tedy v ČR - tedy někdo ze zúčastněných musí odvést vždy českou daň. V případě, že sl. firma, není u nás registrovaní k dph, může přechýlit daňovou povinnost na českou firmu - plátce - pro kterou službu koná. Takže píšete správně, vyměříte daň ( § 15) do přiznání na ř. 5 a 44. Akorát nejde o reverse charge ( to je přechýlení místa plnění podle DIČ které poskytna příjemce služby, to je v tomto případě dle nemovitosti v čr), jde zde o přechýlení daňové povinnosti
moc děkuji, tak jsem si to myslela skoro správně :-), jen ještě, kdy by měla ta slovenská firma povinnost se registrovat u nás - v případě, že by tu měla provozovnu? Ve své podstatě sice DPH odvedu, ale zároveň si uplatním....takže nula od nuly pojde. Je to tak? moc díky
já to chápu tak, že by se sl.firma by musela registrovat, kdyby vaše firma nebyla plátce. V případě provozovny přesně nevím.Jinak je to tak- bude to šul nul, dá se říct zbytečná operace ..jsou věci, které taky nechápu :)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
29. 7. 2009 20:50
Prosím, poradí mi někdo zkušenější-mám přijatou fakturu za úklidové služby (v tuzemsku) od Slovenské firmy-ověřovala jsem si VAT a je platné. Faktura je uvedena bez DPH. Jak zaúčtovat, jedná se o reverse charge, DPH si samovyměřím a uvedu do přiznání ja na vstupu , tak na výstupu ? Moc děkuji