Zaměstnanec nepracuje - co s tím ?????

• (neregistrovaný)

31. 7. 2009 9:43

Dobrý den,

prosím Vás, jak postupovat při zpracování mzdy zaměstnance, který už delší dobu nechodí do zaměstnání, svému zaměstnavateli nic nenahlásil, ani se neomluvil? Výpověď se nám, bohužel, zatím nepodařilo doručit, takže ho má stále ve stavu - jaké to má dopady na ZP a OSSZ? Zaměstnavatel samozřejmě nechce vyplatit mzdu za neodpracované dny, může se tedy použít neplacené volno? Přísluší tomuto zaměstnanci náhrada za svátek?

Prosím Vás zkušenější o pomoc, ještě jsem se s takovým případem nesetkala.

Děkuji, Míša.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 31. 7. 2009 10:22

pája

Re: zaměstnanec nepracuje - co s tím ???
      Jak nepodařilo doručit výpověď? Proveďte okamžité zrušení PP ze strany zaměstnavatele, určitě min.5 A má, cožse bere jakoby min. počet, zašlete poštou na poslední jeho adresu-DO VLASTNÍCH RUKOU, když nepřevezme, platí fikce doručení 10.dnem uložení a tečka.Tím dnem skončil jako zaměstnanec a provedete všechny úkony s tím související.

• 31. 7. 2009 10:34

all (neregistrovaný)

Ale Pájo, kdo by se při takové zřejmě banalitě obtěžoval si přečíst příslušná ustanovení zákoníku práce !!! No klidně ať mu platí třeba svátky, pátky, když můžou platit takovéto odborníky.

• 31. 7. 2009 13:01

misulak (neregistrovaný)

Moc děkuju za Vaše rady.

Pájo, to o okamžitém zrušení pracovního poměru, jak píšete, to jsem mu řekla hned, jak jsem jeho účetnictví před týdnem uviděla poprvé a taky to, prý, tak po dohodě s právníkem i udělal.
      Šlo mi hlavně o to, jak v tomto případě zpracovat mzdy v měsíci, kdy ten člověk neodpracoval ani den, protože s tímhle jsem se ještě za své krátké praxe nesetkala - jako neplacené volno za celý měsíc, jak mi radila kolegyně, která si při dvacetileté praxi mzdovky taky nebyla jistá, protože to zaměstnavatel z bůhvíjakého důvodu nechce dát jako neomluvenou absenci? Zatím jsem měla klasický případ, kdy zaměstnanec nastoupil, odpracoval a po nějaké době zase ukončil pracovní poměr, ze kterého mu byla vyplácena mzda.

A k poznámce All - nevím, koho myslíte tím placeným odborníkem, jestli mne nebo toho zaměstnance, ale kdybych tohle brala jako banalitu, jak píšete, zřejmě bych se ani neobtěžovala psát do této konference a hodila to za hlavu. Jen jsem chtěla znát názor někoho zkušenějšího, kdo se s tím už někdy setkal. A když si tak pročítám příspěvky, tak asi nejsem první ani poslední, kdo příjde s podobnou otázkou. On asi každý nějak začínal - i Vy.

Jako banalitu to zřejmě brala minulá paní účetní, když např. zákonné pojištění odvedla naposledy za 2. čtvrletí loňského roku a i v samotném účetnictví jsem narazila třeba na nesoulady v DPH, že jí nesouhlasil daňový základ u faktury nebo nepřiznala nějaké faktury a zaměstnanci, které podle něho mají ukončený poměr, jsou dál ve stavu apod. Tohle účetnictví jsem viděla poprvé teprve před týdnem, kdy za mnou pán poprvé přišel a taky bych mu chtěla nějak pomoci, protože ho zřejmě nikdo v okolí nevzal a tak se tím prokousávám. Navíc mám sice zálohu dat na CD za první měsíce, ale veškeré mzdové papíry i celé účetnictví minulých let jsou na kontrole a tak teď nevím, čeho bych se chytla.

Přeji hezký den. Míša.

• 31. 7. 2009 13:32

all (neregistrovaný)

Moje poznámka se týkala toho, že tam píšete, že výpověď se nepodařilo doručit - v zákoníku práce je totiž naprosto přesně popsáno (Pája to pak dovysvětlil) jak se postupuje v případě doručování. Nic víc, nic míň. S docházkou to vůbec nesouvisí ani se zákonným pojištěním.

• 31. 7. 2009 14:08

misulak (neregistrovaný)

Ano, to vím a jak jsem psala, taky jsem to i říkala zaměstnavateli. Mě šlo jen o to zpracování mezd za ty poslední dva měsíce, za které zpracovány dosud nebyly, tedy jestli by mi někdo náhodou neporadil, co do programu zadat (máme Pohodu), jestli to neplacené volno bez náhrady za svátek (samozřejmě s tím zdravotním z minima), jak mi radila kolegyně nebo jestli jde něco jiného - a v tom si nejsem moc jistá, abych něco nezvorala. V zákoníku práce jsem v § 206 našla, že "Náhrada mzdy nebo platu zaměstnanci nepřísluší, jestliže neomluveně zameškal převážnou část směny v kalendářním měsíci, kdy mu bylo poskytnuto pracovní volno, nebo jestliže se po skončení pracovního volna bez vážného důvodu včas nevrátí do práce. Neomluvená zameškání kratších částí jednotlivých směn se sčítají." - je to ten případ?

Jinak ještě jednou moc děkuji za rady, Míša.

• 1. 8. 2009 10:27

M.H. (neregistrovaný)

Neplacené volno bych rozhodně nedávala - zaměstnavatel nemůže jenom tak z vlastní vůle udělit neplacené volno, ba dokonce u neplaceného volna ani nemůže z vlastní vůle srazit zaměstnanci celou částku zdravotního pojištění, zaměstnanec s tím musí písemně souhlasit. Kdyby měl zaměstnavatel kontrolu z inspektorátu práce nebo zdravotní pojišťovny, tak by jen těžko dokazoval, že nediskriminuje zaměstnance tím, že je místo přidělování práce nechává zadarmo doma. Rozhodně bych dala neomluvenou absenci, abych jako zaměstnavatel chránila sama sebe před úřady. A že jeden vyhozený zaměstnanec z důvodu nedocházení do práce na nás (tehdy ještě) úřad práce poštval, takže si ještě pamatuji, jak šli po všech papírech kolem docházky zaměstnanců... i si tehdy ofocovali obálku od dopisu s oznámením ukončení pracovního poměru (zaměstnanec si ho nevyzvedl na poště).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).