DPH a výdaje procentem

• (neregistrovaný)

3. 8. 2009 10:27

Mám dotaz - když uplatňuji výdaje procentem z příjmů a chci koupit auto, pravděpodobně ho nemůžu dát do nákladů na odpisování, ale mohu uplatnit zaplacené DPH, když jsem plátce DPH? A mohl bych přejít tento rok na normální jednoduché účetnictví?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 8. 2009 13:33

annonym (neregistrovaný)

Re: DPH a výdaje procentem
      DPH si uplatnit můžete, ale auto musí být zahrnuto do OM púlátce. Pokud uplatňujete výdaje paušálem, jsou v těchto výdajích zahrnuty i odpisy. Nelze tedy odpisování přerušit po dobu uplatňování výdajů paušálem. Na kartě DHM budete odpisy evidovat. Pokud chcete za rok 2009 uplatnit výdaje skutečné (dle § 24), pak bylo nutno provést úpravy dle § 23 v DaP za rok 2008. Pokud tak nebylo postupováno, bude nutno podat dodatečné DaP k dani z příjmů za rok 2008, pokud budete chtít v r. 2009 přejít na jiný způsob uplatňování výdajů.

• 3. 8. 2009 13:39

pájka (neregistrovaný)

Tzn. že povedu deník jízd a osobní cesty si vyúčtuji jako příjem? A pokud je auto využíváno i k soukromým cestám, můžu uplatnit celé DPH (teď mám na mysli, že zůstanu u výdajů procentem, nebudu odepisovat, uplatním DPH)?

>>Mám dotaz - když uplatňuji výdaje procentem z příjmů
      >>a
      >>chci koupit auto, pravděpodobně ho nemůžu dát do
      >>nákladů na odpisování, ale mohu uplatnit zaplacené
      >>DPH,
      >>když jsem plátce DPH? A mohl bych přejít tento rok na
      >>normální jednoduché účetnictví?
      >DPH si uplatnit můžete, ale auto musí být zahrnuto do
      >OM púlátce. Pokud uplatňujete výdaje paušálem, jsou v
      >těchto výdajích zahrnuty i odpisy. Nelze tedy
      >odpisování přerušit po dobu uplatňování výdajů paušálem. Na
      >kartě DHM budete odpisy evidovat. Pokud chcete za rok
      >2009 uplatnit výdaje skutečné (dle § 24), pak bylo nutno
      >provést úpravy dle § 23 v DaP za rok 2008. Pokud tak
      >nebylo postupováno, bude nutno podat dodatečné DaP k
      >dani z příjmů za rok 2008, pokud budete chtít v r. 2009
      >přejít na jiný způsob uplatňování výdajů.

• 4. 8. 2009 14:20

annonym (neregistrovaný)

Musíte si uvědomit, že samostatně budete posuzovat DPH a samostatně daň z příjmů.

DPH:
      1) povedete evidenci daňových dokladů a uplatníte si DPH na vstupu u všech výdajů, u kterých máte nárok na odpočet daně.
      2) povedete evidenci ujetých km služebně a soukromě a vypočtete poměr ujetých km služebně a sokromě
      3) Vypočtete údaje pro doklad o použití, na základě kterého odvedete DPH na výstupu k soukromým jízdám.
      Např.: služebně 300,00 km, soukromě 60,00 km.
      Výdaje na auto (opravy, údržby, PHM...), u kterých bylo uplatněno DPH = ZD 1000,00 + DPH 190,00 Kč. Dále jste si uplatnila DPH při pořízení auta a tady budete základem pro výpočet DPH částka odpisu.
      Poměr soukromých jízd = 20 %. 20 % z 1000,00 = 200,00 Kč.
      Měsíční odpis auta = 6250,00 Kč.
      Vystavíte doklad o použití a odvedete DPH na výstupu ve výši: ZD = 200,00 + 6250,00 = 6450,00 Kč + DPH 1225,50 Kč.
      Po odepsání auta již nebudete částku měsíčního odpisu zdaňovat DPH na výstupu, ale pouze z výdajů na opravy, údržbu, PHM...

Daň z příjmů: výdaje uplatňujete paušálem a v těchto výdajích je zahrnuto vše, t.j. i odpisy souvisejíxcí s dosažením příjmů. Přesto však musíte mít kartu DHM a evidovat na kartě roční odpisy - § 26 odst. 8 ZDP. Co se týká používání auta k soukromým jízdám, nebudete nic zahrnovat do příjmů!!! Co se týká daně z příjmů při soukromém používání auta, pokud za uplatníte výdaje paušálem, se nebudete nijak zabývat. Řešit budete pouze DPH, jak bylo uvedeno výše.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).