Re: DPH a výdaje procentem
DPH si uplatnit můžete, ale auto musí být zahrnuto do OM púlátce. Pokud uplatňujete výdaje paušálem, jsou v těchto výdajích zahrnuty i odpisy. Nelze tedy odpisování přerušit po dobu uplatňování výdajů paušálem. Na kartě DHM budete odpisy evidovat. Pokud chcete za rok 2009 uplatnit výdaje skutečné (dle § 24), pak bylo nutno provést úpravy dle § 23 v DaP za rok 2008. Pokud tak nebylo postupováno, bude nutno podat dodatečné DaP k dani z příjmů za rok 2008, pokud budete chtít v r. 2009 přejít na jiný způsob uplatňování výdajů.
Tzn. že povedu deník jízd a osobní cesty si vyúčtuji jako příjem? A pokud je auto využíváno i k soukromým cestám, můžu uplatnit celé DPH (teď mám na mysli, že zůstanu u výdajů procentem, nebudu odepisovat, uplatním DPH)?
>>Mám dotaz - když uplatňuji výdaje procentem z příjmů
>>a
>>chci koupit auto, pravděpodobně ho nemůžu dát do
>>nákladů na odpisování, ale mohu uplatnit zaplacené
>>DPH,
>>když jsem plátce DPH? A mohl bych přejít tento rok na
>>normální jednoduché účetnictví?
>DPH si uplatnit můžete, ale auto musí být zahrnuto do
>OM púlátce. Pokud uplatňujete výdaje paušálem, jsou v
>těchto výdajích zahrnuty i odpisy. Nelze tedy
>odpisování přerušit po dobu uplatňování výdajů paušálem. Na
>kartě DHM budete odpisy evidovat. Pokud chcete za rok
>2009 uplatnit výdaje skutečné (dle § 24), pak bylo nutno
>provést úpravy dle § 23 v DaP za rok 2008. Pokud tak
>nebylo postupováno, bude nutno podat dodatečné DaP k
>dani z příjmů za rok 2008, pokud budete chtít v r. 2009
>přejít na jiný způsob uplatňování výdajů.
Musíte si uvědomit, že samostatně budete posuzovat DPH a samostatně daň z příjmů.
DPH:
1) povedete evidenci daňových dokladů a uplatníte si DPH na vstupu u všech výdajů, u kterých máte nárok na odpočet daně.
2) povedete evidenci ujetých km služebně a soukromě a vypočtete poměr ujetých km služebně a sokromě
3) Vypočtete údaje pro doklad o použití, na základě kterého odvedete DPH na výstupu k soukromým jízdám.
Např.: služebně 300,00 km, soukromě 60,00 km.
Výdaje na auto (opravy, údržby, PHM...), u kterých bylo uplatněno DPH = ZD 1000,00 + DPH 190,00 Kč. Dále jste si uplatnila DPH při pořízení auta a tady budete základem pro výpočet DPH částka odpisu.
Poměr soukromých jízd = 20 %. 20 % z 1000,00 = 200,00 Kč.
Měsíční odpis auta = 6250,00 Kč.
Vystavíte doklad o použití a odvedete DPH na výstupu ve výši: ZD = 200,00 + 6250,00 = 6450,00 Kč + DPH 1225,50 Kč.
Po odepsání auta již nebudete částku měsíčního odpisu zdaňovat DPH na výstupu, ale pouze z výdajů na opravy, údržbu, PHM...
Daň z příjmů: výdaje uplatňujete paušálem a v těchto výdajích je zahrnuto vše, t.j. i odpisy souvisejíxcí s dosažením příjmů. Přesto však musíte mít kartu DHM a evidovat na kartě roční odpisy - § 26 odst. 8 ZDP. Co se týká používání auta k soukromým jízdám, nebudete nic zahrnovat do příjmů!!! Co se týká daně z příjmů při soukromém používání auta, pokud za uplatníte výdaje paušálem, se nebudete nijak zabývat. Řešit budete pouze DPH, jak bylo uvedeno výše.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
3. 8. 2009 10:27
Mám dotaz - když uplatňuji výdaje procentem z příjmů a chci koupit auto, pravděpodobně ho nemůžu dát do nákladů na odpisování, ale mohu uplatnit zaplacené DPH, když jsem plátce DPH? A mohl bych přejít tento rok na normální jednoduché účetnictví?