Cestovné

• (neregistrovaný)

3. 8. 2009 10:36

Prosím o radu, jsem OSVČ ( sportovec)nemám vlastní auto, na nutné dijíždění na zápasy a tréninky si "půjčuji" auto od s.r.o., které vlastní příbuzný,...
    Ve smlouvě se sport.klubem mám uvedeno, že ten mi bude proplácet cestovné, resp. pouze částky za PHM. S.r.o. platí silniční daň, ale myslím si, že bychom asi měli mít smlouvu o půjčování auta a jestli to takhle vůbec mohu vyúčtovávat,...náklady v přiznání uplatňuji procentem,..ten proplacený cesták mi půjde do příjmů? Nejsem účetní, nerad bych něco prošvihl.Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 8. 2009 14:21

annonym (neregistrovaný)

Re: cestovné
      1) z pohledu s.r.o. - pokud by vám auto vypůjčilo s.r.o. zdarma, t.j. na základě smlouvy o vypůjčce, pak si s.r.o. musí zvýšit základ daně dle § 23 odst. 3. (nerealizovaný výnos) a dále musí odvést DPH, pokud použití auto pro jiné než podnikatelské účely odvodu DPH podléhá.
      2) z pohledu OSVČ - pokud je auto vypůjčeno na základě smlouvy o vypůjčce (t.j. zdarma), jde u OSVČ o jiný majetkový prospěch, který je předmětem daně darovací. Jestliže je však příjemcem daru podnikatel – fyzická osoba, s příjmy podle § 7 o daních z příjmů, jedná se o dar přijatý v souvislosti s podnikáníma hodnota daru nepodléhá dani darovací, ale je příjmem podle § 7 zákona. Pro ocenění se použije zákon č. 151/1997 Sb. o oceňování majetku.
      Vypůjčení věci však má i daňové dopady z hlediska ZDP. Pokud bude uzavřena smlouva o výpůjčce motorového vozidla, lze jako daňově uznatelný výdaj uplatnit pouze náhrady výdajů za spotřebované pohonné hmoty.
      3) Proplacení cestovních náhrad od sportovního klubu by pak, podle mého, měly být příjmem dle § 7. Veškeré výdaje jsou uplatněny v paušálu.

• 3. 8. 2009 14:53

Ivoš (neregistrovaný)

no nazdar, to je hezky komplikované,...a kdybych si půjčoval , resp. používal auto rodičů? nepodnikají, jak by to potom bylo tam,...a silniční daň by platil asi otec, je v TP. Děkuji.

• 3. 8. 2009 21:07

annonym (neregistrovaný)

Můžete si dohodnout pronájem auta od rodičů např. za 6000,00 Kč ročně. Přiznání k SD a úhrada SD je na držiteli vozidla, tedy na vašem otci.
      Pokud by otec byl zaměstnán a mimo zaměstnání by neměl jiné příjmy mimo tyto příjmy z pronájmu do 6000,00 za rok, nemusí podávat daňové přiznání a nebude z platby za pronájem auta platit daň z příjmů. Pokud by nebyl zaměstnán, je limit 15000,00 a nikoliv 6000,00.

• 4. 8. 2009 10:31

Ivoš (neregistrovaný)

Moc díky za pomoc.Ivoš

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).