Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
3. 8. 2009 15:03
Dobrý den, již jsem tady něco přečetla v diskuzích, takže teorii snad znám, prakticky mi ještě něco nedochází.
Mám v evidenci drobného majetku mobilní telefon za 4000 + 760 DPH. Je 4 roky starý. Jak vyřadit:
1. likvidací - potvrzení ze sběrného dvora nebo prostě nějaké, abych dokázala, že bylo zlikvidováno.
2. pokud by byl telefon třeba ne plně funkční (občas nefungují tlačítka, občas se samovolně vypne) - potvrzení z opravny, že je třeba neopravitelný, nebo že by oprava byla natolik nákladná, že by nebylo vhodné do takto starého přístroje investovat.
3. přenechání do osobního užívání - tam bude dopad na DPH-měla bych odvést DPH z pořizovací ceny? Jak to provést prakticky. Jak zaúčtovat, bude základ daně daňově uznatelný a odvedené DPH daňově neuznatelné? Na jaké účty byste účtovali, když se jedná o plnění, které je považováno za dodání zboží nebo převod nemovitosti (par. 13 odst. 4 písm. a) - na 504.Prosím zkušenější poraďte a byl by nějaký rozdíl u plátce, který vede DE? Moc děkuji