Bezúplatné užívání služebního vozu

• (neregistrovaný)

3. 8. 2009 16:23

Dobrý den,prosím, kdo ve firmě praktikujete to, že zaměstnavatel poskytuje zaměstanci bezúplatně služební vozidlo-poraďte prosím, co vše musím udělat.
    Dopad na zaměstnance: přidaním 1% z pořizovací ceny vozidla včetně DPH
    Dopad na firmu: PHM dávám do nákladů, uplatňuji DPH. (celkem PHM třeba za 1000+190 DPH). Na konci měsíce zaměstnanec na základě knihy jízd prokáže, že služební cesty byly 90% a soukromé 10%. Jak zaúčtovat? 119 Kč jako pohledávka za zaměstnancem, 100 Kč do výnosů a 19 Kč DPH odvedu. Jaký to ale má dopad na další náklady vozu, odpisy a opravy? Dčetla jsem se, že bych měla odvést DPH (protože vůz byl použit i soukromě) jako základ daně stanovím celkovou výši nákladů (par. 36/6/b/1 -odpisy, opravy i PHM) Odpis bude 10000, opravy 2000 a PHM 1000 (beru vše bez DPH?) celkem 13000+2470 DPH (10 % sukromé jízdy 247 Kč musím odvést) - toť rada od daňového poradce (klidně pošlu jeho stanovisko), ale jak to zaúčtovat, jsem z toho jelen, pomoc zachraňte mě :-)

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 8. 2009 22:20

annonym (neregistrovaný)

Re: bezúplatné užívání služebního vozu
      Další náklady zaměstnanec nehradí, pouze PHM - Pokyn D-300 k § 24 odst. 2 bod 28.
      Jiné je to u DPH. Odvod DPH z auta přichází v úvahu pouze pouze v případě, že bylo uplatněno DPH na vstupu při pořízení auta. Např. u osobních aut kat. M pořízených do 1.4.2009 se DPH nebude odvádět. Z ostatních položek, jako jsou opravy, údžby apod., kdy bylo uplatněno DPH na vstupu, se odvádí DPH na výstupu a to, jak bylo tazatelem uvedeno, z nákladových položek. Odvedené DPH bude nedaňovým nákladem zaměstnavatele (např. 548.N/343).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).