Re: Zaměstnání malého rozsahu
Domnívám se, že se zde jedná o ZMR a od 1.1. jste ji měla tak i nahlásit na OSSZ. Převzala jsem nedávno účetnictví jedné firmy, která měla obdobný případ, také za důchodkyni odváděli zp a sp. Pokud je ČID je u zp v kategorii-plátce stát tak u příjmu do 2000 u dpč se zp neodvádí. Doporučuji obrátit se na zp, podat opravné přehledy a požádat o vrácení přeplatku, to samé na ossz - podat formulář "oznámení o nástupu - kód 3 a zaškrtnout, že se jedná o zmr.
Re: Zaměstnání malého rozsahu
Raději bych se obrátila na zp, jelikož tam jsem naši důchodkyni i odhlásila k 31.12.08, na přehledy, které byli odeslány za letošní rok, jsme vystavili storno a přeplatek po kontrole vrátili, a jelikož tedy již zp za ni neodvádíme nepodáváme ani přehledy (byla to jediná zaměstnankyně u této pojišťovny). Na sp bych se také raději obrátila, jelikož jste tím pádem porušili zákonou povinnost, u které hrozí pokuta. Vždy je lepší napravit chyby co nejdříve, než je pak napravovat při kontrole.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
4. 8. 2009 7:37
Dobrý den,
potřebovala bych poradit. Máme tady na DPČ zaměstnanou částečně invalidní důchodkyni. Chodí na 16 hodin měsíčně. Smlouva je na dobu neurčitou a ve smlouvě je stanovená mzda 750 Kč hrubého. Nevím jak mám postupovat. Jedná se o ZMR? Máme odvádět SP a ZP nebo ne? Je u nás už několik let a stále přihlášená na OSSZ i na ZP. Měla být už od začátku roku jako ZMR a tudíž jsem neměla odvádět ZP i SP? Celý letošní rok za ni odvádím ZP i SP, jestli to bylo špatně, mám to tak nechat a má to zaplacené, nebo s tím bude nějaký problém?
Mockrát děkuji za rady.