Re: MD a čerpání dovolené spěchá
A do kdy měla zažádáno o rodičovskou dovolenou ?
Ona si požádala o rodičovskou dovolenou jen po dobu čerpání dovolené ( ačkoliv to nemusela ) a po skončení čerpání nastoupila do zaměstnání, bylo jí umožněno nastoupit zpět do zaměstnání ,ale ne na to samé místo.
V podstatě ve chvíli kdy vypisovala žádost o čerpání rodičovské nebylo jasné co bude dál po vyčerpání řádné dovolené ( rozdíl 2 měsíců).
Tak tomu dost dobře nerozumím. Po dobu řádné dovolené si nemohla požádat o rodičovskou dovolenou, protože řádná dovolená a rodičovská dovolená jsou názvy volna a nemůže čerpat zároveň řádnou a rodičovskou dovolenou. Ona si mohla požádat o čerpání řádné dovolené (to je jedna žádost) a pak mohla nebo nemusela požádat o čerpání rodičovské dovolené. Pokud žádost o rodičovskou nenapsala, tak se prostě po vyčerpání řádné dovolené vrací na svoji židli. Pokud napsala žádost o čerpání rodičovské dovolené, tak v ní taky má určit, jak dlouho na ní chce být. Pokud neurčila délku trvání rodičovské dovolené, má se za to, že rodičovská bude až do 3 let dítěte a zaměstnavatel není povinen jí umožnit návrat do práce dřív, než uplyne doba, o kterou požádala. Jak ty žádosti zněly?
Bohužel blbě, jednak na rodičovskou přesně na období čerpání dovolené řádné a teď chce zpět tu svou židli .Vím že ji neměla psát tu žádost na o rodičovskou do dne vyčerpání dovolené, ale případně po řádné dovče do 3 let, jenže v tu dobu jsem ani já, ani ona netušila co bude a domluvily jsme se, že to do kdy bude doma opraví a teď je velký problém protože židle je obsazená a já jako účetní jsem na nervy. V každém případě jsem jí platila dovolenou běžnou na kterou nárok byl a pak chtěla zpět jenže to již neměla nikým odsouhlaseno a to já netušila.
Ona nemohla žádat o čerpání rodičovské dovolené za dobu, kdy žádala o čerpání dovolené.Nemůže současně čerpat dvě naprosto rozdílná volna. V původním dotaze ale píšete, že : -a nyní chce nastoupit od 9/2009 zpět do zaměstnání -,a dále potom píšete, že už chodí do práce, že jí to bylo umožněno, tak jak to vlastně je? pokud chodí do práce, a bude pracovat do konce roku, má stejně nárok na celou dovolenou, protože MD se považuje za výkon práce.
Ano, když vyhodíte tu nesmyslnou žádost o rodičovskou dovolenou (která je na nic), tak z hlediska řádné dovolené problém není. Ona o ni požádala po mateřské, vyčerpala ji a po ní měla právo nastoupit do práce. Zkrátka už by letos měla všechnu dovolenou vyčerpanou, to je celé. Nemá ji přečerpanou. Problém je ale s tou druhou pracovnicí, jak o ní píšete, ale to už musíte vyřešit, protože ta matka má skutečně právo o rodičovskou nežádat, po dovolené se vrátit do práce (ale domnívám se, že už ne přímo na svoji židli, na to by měla nárok, kdyby se vrátila hned po mateřské). A také nerozumím ale té prodlevě - pracuje nebo začne až od září? Protože pokud by začala pracovat až od září, tak by na tu dobu od řádné dovolené do návratu do práce o rodičovskou požádat musela.
Já si naopak myslím, že když by po mateřské dovolené čerpala dovolenou a poté se vrátila do práce, měla by nárok vrátit se na původní práci.Nemyslí si, že čerpání dovolené by se mohlo posuzovat, jako čerpání rodičovské dovolené.Když je někdo třeba dva měsíce na dovolené, taky ho přece nikdo z důvodů čerpání dovolené nepřeřadí na jinou práci.Jinak by to ale bylo, když by požádala později o čerpání RD a vrátila se třeba za měsíc,potom by už mohla být zařazena jinam- podle PS.
Myslím, že ten první názor p. Jiřky je správný. V zákoně je doslova "po skončení mateřské dovolené", je to přece jiný případ než když čerpáte klasickou dovolenou v průběhu pracovního poměru. Kdyby to mělo být jak píše J., tak by v zákoně zřejmě bylo "po skončení mateřské dovolené, následného čerpání řádné dovolené a rodičovské dovolené zaměstnance" (to když jde o muže). Ono bohužel je to o tom slovíčkaření. Je to způsobeno tím nesmyslem, že dovolená se čerpá - neproplácí, i když ve finále je to úplně totéž.
Aha, tak že když se maminka bude chtít vrátit do práce hned po mateřské a já ji nebudu chtít dát na " její židli" stačí abych jí nařídila (nebo se s ní domluvila, že si vyčerpá buď celou nebo část ) dovolenou hned od prvního dne návratu do práce-a už ji nemusím vyhovět?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
4. 8. 2009 8:44
Prosím o radu, mám zaměstnankyni, která si požádala o čerpání dovolené po skončení PPM . Její žádanku jsem převzala,dovolenou jsem vyplatila, bohužel doklad nepodepsal přímý nadřízený. Doposavad jsem se domnívala že tuto dovolenou nemusí zaměstnavatel určit ale že určuje zaměstnankyně tudíž že žádanku stačí předložit na Mzd. úč. a již nemusí nadřízený podepsat.
Bohužel nastala situace, že dovolenou si vyčerpala celou 2009 a nyní chce nastoupit od 9/2009 zpět do zaměstnání.
Došlo k pochybení ve vyplacení celé dovolené a nepředložení žádanky k podpisu nadřízenému. Je tento postup právně skutečně špatně? Mohu nést zodpovědnost za to že dovolenka nebyla podepsaná nadřízeným?