Re: Mzdy - exekuční srážky
Když se žádá o osobní bankrot, tak zaměstnavatel navyšuje mzdu? - Hádám, aby zam-ec stihl do 5 let zaplatit alespoň 30% závazků. (Že bych si taky požádal?...)
K vašim otázkám:
Bohužel pro věřitele, i když je váš zam-ec bezdomovec, výpočet srážky to nijak neovlivní. Zrovna tak, pokud zam-ec bydlí na vesnici a ne ve městě 50-99000 obyv., jak určuje pr. předpis.
Otázku výživného jsem nepochopil. Každopádně musí jít o výživné nařízené soudem. Ne, že otec nechá skrz vás posílat matce peníze, kterým říká výživné. To by se mohlo jednat o poškozování věřitele, kterému třeba nechtěně asistujete. I u výživného jde o to, kdy bylo nařízeno. Pokud bylo nařízeno až po nařízení jiné exekuce, přeskočí ji pouze částečně (z větší části). Doporučuji vám stáhnout program pro výpočet z adresy:
http://rapidshare.com/files/254572652/Srazka_ze_mzdy_SE.xls
(kliknout na ikonu Free user, následně na Download=bílou šipku v modrém kruhu).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
5. 8. 2009 12:22
Dobrý den,
náš zaměstnanec má soudem nařízené exekuce. Vím, že je mám uhrazovat dle pořadí, v jakém přišli, a ve výši dle výpočtu zabavitelné částky,.... (podkladem mi byly hl. pokyny exekutora zaslané spolu s exekucí, kde je krásně uveden postup).
Jenže teď chce za3 měsíce daný zaměstnanec požádat o "osobní bankrot", díky čemuž mimo jiné jsme mu zvýšili platový výměr hr.mzdy - v závislosti na čem se mu samozřejmě musí zvýšit i částka srážky exekuce.
Postup výpočtů si myslím docela chápu, zaobírám se teď ale otázkou, že když se tam bere v potaz i náklady na bydlení a má-li daný zaměstnanec trvalé bydliště nahlášené (i v obč.průkaze) na městském úřadě - takže náklady na bydlení tam v potaz vůbec brát nemám, mám pravdu??? - nebo je tomu naopak???
A ještě mi z podkladů zaslaných exekutorem není zcela jasné, že pokud daná třetina je vyšší než částka na výživné pro jeho děti (kterou mu samozřejmě musím nechat - nemá exekučně nařízené výživné, platí to sám z účtu), - můžu mu rozdíl mezi tou třetinou a výživným, které musí platit navýšit o ten rozdíl třeba tu 1 třetinu která jde na tu exekuci???
Snad to je aspoň trošku pochopitelné.
Děkuji předem za odpověď.
S pozdravem,
Lenka H.