Náhrada mzdy za návštěvu u lékaře

• (neregistrovaný)

5. 8. 2009 13:29

Dobrý den,můžete mi někdo poradit.Zaměstnankyně si nechala na vlastní žádost provést laserovou operaci očí(ambulantně) a za dny strávené u zákroku mi přinesla potvrzenou propustku.Nevím zda můžu vyplatit náhradu nebo ne.Dle mého názoru tato náhrada nenáleží.Celý zákrok si hradila sama.Děkuji všem.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 8. 2009 14:19

J (neregistrovaný)

Re: Náhrada mzdy za návštěvu u lékaře
      No, k zubaři chodíme také sami (na vlastní žádost)a také si dost platíme sami, pokud splňuje ostatní podmínky- např.zákrok nemohl být proveden mimo pracovní dobu a pod., tak podle mne náhrada náleží.

• 5. 8. 2009 14:32

VH

Zda tuto návštěvu budete posuzovat podle NV č. 590/2006 Sb. záleží na tom, zda zdravotnické zařízení, kreré vaše zaměstnankyně navštívila, je ve smluvním vztahu ke zdravotní pojišťovně, kterou si zvolila. Pokud tomu tak je, náleží jí náhrada mzdy za nezbytně nutnou dobu. Pokud by zdravotnické zařízení se zvolenou zdravotní pojišťovnou smlouvu nemělo, jednalo by se o překážku v práci právem neupravenou, při které zaměstnavatel nepřítomnost zaměstnance omluví, ale náhrada mzdy mu ze zákona nenáleží.

• 5. 8. 2009 14:35

all (neregistrovaný)

A proč teda v tomto případě nenáleží neschopenka ? Zdravotní zařízení kam kamarádka na takovou operaci šla bylo ve smluvním vztahu k pojišťovně, ale prý je to hodnoceno ne jako lékařský ale kosmetický zákrok - proto to taky pojišťovna nehradí - takže neměla nárok na nic.

• 5. 8. 2009 14:37

Liba1 (neregistrovaný)

Děkuji za názor,ale myslím že srovnání s ošetřením u zubaře a tím,že uvedená zaměstnankyně navštívila kliniku ESTETICKÉ chirurgie je trošku o něčem jiném.V ZP je psáno,že se "musí jednat o zdravotnické zařízení.Ostatní zařízení podobného charakteru (např.logopedické poradny apod.)....."To když si půjdu vylepšit svůj vzhled tak mám taky nárok na placené volno?

• 5. 8. 2009 14:48

J (neregistrovaný)

kde máte prosím v dotaze napsáno, že se jednalo o ESTETICKOU chirurgii, mimochodem, tchán byl také na laserové operaci očí, také si ji musel zaplatit (materiál, který chtěl nehradí ZP)bylo to na jeho žádost,operace byla ambulantní,ale zákrok to byl lékařský ne estetický

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).