Exekuce + srážka ze mzdy

• (neregistrovaný)

5. 8. 2009 15:41

Dobrý den,
    zaměstnanec nám způsobil škodu na vozidle. Máme podepsanou dohodu o srážkách ze mzdy a srážky už 3 měsíce provádíme. Teď ale přišla do firmy nepřednostní exekuce na jeho plat. Exekuci musím začít srážet hned a přerušit dohodnuté srážky za náhradu škody? Nebo mám srážet oboje najednou? Nebo mám dojet srážky za nehodu a exekuci srážet následně?
    Děkuji za rady. Vendula

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 8. 2009 16:13

... (neregistrovaný)

Re: exekuce + srážka ze mzdy
      Tak to bych také rád věděl. Už se to tu i párkrát nakouslo, ale myslím, že nevyřešilo. Jde o to, jestli má dohoda o srážkách ze mzdy postavení nepřednostní exekuce. Já se po přečtení §148 zákoníku práce (poslední věta) domnívám, že dohoda o srážkách by měla ustoupit nařízené exekuci.
      §148 odst.2 zákoníku práce:
      "Srážky ze mzdy je možné provést jen za podmínek stanovených v úpravě výkonu rozhodnutí srážkami ze mzdy v občanském soudním řádu54); těmito podmínkami se řídí u pohledávek, pro které byl soudem, soudním exekutorem51), správcem daně52) nebo orgánem správního úřadu, jiného státního orgánu nebo orgánu územního samosprávného celku53) nařízen výkon rozhodnutí, pořadí jednotlivých pohledávek. Ve větším rozsahu je možné srážky ze mzdy provést jen na základě dohody o srážkách ze mzdy [§ 146 odst. 1 písm. b)], nejde-li o srážky ve prospěch zaměstnavatele, a nebude-li tím ohroženo provádění jiných srážek ze mzdy ani tím nebudou tyto srážky zkráceny."

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).