Re: Daňpvé zvýhodnění a sleva na student
Tak to mi spadl kámen ze srdce, jedna známá - mzdová, mě přesvědčovala, že je to špatně, už jsem měla starosti, jak to napravit
Je někde přímo psáno, že jde uplatnit daňové zvýhodnění na syna a současně on, že může při studiu uplatnit slevu na poplatníka a na studenta? Děkuji moc.
Jejda, teprve teď jsem si všimla, že to není DPP, ale DPČ. Tak nad tím se budu muset trochu zamyslet. U DPP by to bylo jasné. No, snad se ozve i někdo , kdo už má s tím praktické zkušenosti.
To je úplně jedno, zda si syn vydělává v pracovním poměru, na DPČ nebo DPP nebo zda si peníze vypodniká. Vydělávat klidně může i víc než oba rodiče dohromady. Pokud je syn student a žije s rodičem, tak ten rodič na něj může uplatňit zvýhodnění. Se synovým výdělkem a jeho slevami to nesouvisí. Syn student by dokonce mohl být zaměstnancem svého podnikajícího rodiče a ten by na něj dál mohl uplatňovat zvýhodnění. Jedině pokud by byl jeho spolupracující osobou, pak by na zvýhodnění neměl rodič nárok.
Je lhostejné, jestli pracuje na DPP, DPČ nebo má PP. Pokud nemá podepsané prohlášení jinde, může slevu uplatnit. Napsáno nikde nenajdete, že rodič může uplatnit zvýhodnění a současně student slevu. Na druhou stranu nikde nenajdete, že to nelze. Problém je jen s posledními prázdninami. To ohlídejte podle zákona o státní sociální podpoře.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
5. 8. 2009 17:04
Měli jsme zaměstnance, který uplatňoval daňové zvýhodnění na syna studenta a současně byl u nás jeho syn zaměstnán na DPČ a uplatňoval slevu na poplatníka a slevu na studenta. Je to tak v pořádku nebo už otci nenáleží daňové zvýhodnění pokud syn-student uplatňuje slevu na dani? Děkuji za odpověď.