Re: Prodej elektřiny
xxx
Trochu podumám v historii naší vodní el. Budete muset mít asi licenci - podívejte se na www.eru.cz, tam jsou různé formuláře i rady do života. Jinak je to soustavná činnost, takže se jedná o příjem podle §7 (který, pokud se rozhodnete, nemusíte pár let danit - to chce ale prostudovat zákon o daních z příjmů).Jinak si můžete uplatňovat skutečné náklady (nebo paušál), nemám představu, kolik takový solární panýlek stojí, ale asi to bude víc jak 40 tis., takže odepisovat, ...k tomu náklady na údržbu apod. Nemyslím si, že je nutné kvůli tomu zakládat s.r.o., spíš jde o to, jestli se stanete také plátcem DPH - spíš asi dobrovolně než povinně... moc jsem Vám asi nepomohla, třeba se přidá někdo další...
Nemusíte, ani nemůžete mít živnostenské oprávnění. Vaším oprávněním bude licence od ERÚ.
Ostatní povinoosti z hlediska zdravotního a sociálního pojištění budete mít stejné, jako živnostník.
Zatím nemáte povinnost být plátcem DPH, ale můžete se zaregistrovat dobrovolně.
Pokud byste příjmy zdaňoval, tak byste je uvedl jako příjem podle § 7 zákona o daních z příjmů (dohromady s příjmy ze živnosti) a vypočetl byste z nich též ZP a SP. Ale myslím, že u daně z příjmů využijete osvobození od daně podle § 4/1/c) ZDP - příjmy z provozu solárních zařízení - a to v kalendářním roce, ve kterém bylo zařízení poprvé uvedeno do provozu a v následujících 5 letech. Tím pádem se Vám příjmy nepromítnou ani do vyměřovacích základů pro odvod SP a ZP. Zdravotní pojištění by se sice správně mělo platit i z těch příjmů ze samostatné výdělečné činnosti, které jsou od daně z příjmů osvobozené, ale vaše zdravotní pojišťovna je těžko zjistí.
dobrý den, zkouším reagovat i po těch "letech". Píšete, že máte vodní elektrárnu. Mě se nyní naskytlo takovou vodní elektrárnu účtovat. Je to zatím spíš do budoucna, teprve se staví. Jde mi o to, že o tom nemám ani ponětí, zda jsou v účtování nějaké zásadní rozdíly. Prostě, zda byste mě "nakopla" správným směrem, kde a co studovat. Díky moc
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
6. 8. 2009 7:57
Nevím,jestli s tím někdo máte zkušenost-potřebuji poradit,jakým způsobem účtovat prodej elektřiny.Mám několik možných variant :
1) pořídím si solár.panely jako FO-nepodnikatel ( ale protože mám již podnikání jiného druhu,chce po mě elektrárna moje IČO - i když nevím proč ? ),
2) jako podnikatel FO budu prodávat el.energii,zahrnu panely do podnikání,
3) založím s.r.o., solár.panely nakoupím a budu odepisovat ,energii
budu prodávat.
Co byste mi poradili - jsou zde zkušení účetní - děkuji.