Re: vyřazení dr.majetku (s.r.o.) darem
No tak mě to také napadlo...a jednateli jsem to tak radila....je to firma strašlivě poctivá a jednatel by to rád udělal přesně tak, jako doopravdy...chce ho věnovat synovi se všemi daňovými důsledky....prostě vůbec nefixluje.....ještě mu to zkusím nadhodit jednou, ale asi se nechytne. Když pomineme to, že jedná asi jako jediný v naší republice, jak by se to vlastně mělo zaúčtovat?
Já bych to klasicky prodala jednateli za skladovou cenu (nákupní cenu) vč. DPH. Když poctivě tak poctivě.
No ale nákupní cena mi přijde dost krutá..je to starší majetek a už dávno nemá takovou cenu jako při nákupu....spíš teda, kdyby se jednalo o prodej spojené osobě, muselo by to být za cenu, jaká by byla sjednána mezi nezávislými osobami, ale přece si nebude nechat dělat nějaký posudek na takovouhle prkotinu....jakou teda uvést cenu při prodeji jednateli a jak to mít kryté, aby se potom nemusel dohadovat s FÚ.
děkuji všem za názory
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
6. 8. 2009 14:31
Dobrý den, prosím jak zaúčtovat vyřazení staršího mobilního telefonu, který je již obtížně prodejný. Jednatel se rozhodl, že ho daruje FO (svému synovi). Jak prosím postupovat? Odvedu DPH z ceny za jakou bych mohla toto zboží pořídit (cena běžná), ale jak zaúčtovat-nějak to nemůžu vymyslet. Co ten obdarovaný-měl by platit darovací daň - tam je snad osvobozeno....ale daruje to PO a ne vlastně ten jednatel..tak vážně tápu. moc děkuji za názory.