Re: krácení dovolené na ppm
Pokud jste v roce 2008 byla nemocná jen tak, jak píšete a jinak jste pracovala (neměla jste předtím třeba rodičovskou dovolenou, ošetřovačky nebo neplacené volno nebo nějaké další nemoci), tak jste v roce 2008 zameškala jen 51 směn. To znamená, že nárok se nekrátí (předpokládám, že jste u něj byla celý rok). Doba mateřské je považována za dobu odpracovanou, takže v roce 2009 jako odpracujete víc než 60 směn a tím pádem Vám vzniká nárok na celoroční výměru. Před mateřskou jste v roce 2009 nepromarodila ani 100 směn, takže tato celoroční výměra za rok 2009 se také nekrátí. (dovolená se v každém kal. roce posuzuje zvlášť). Pokud si o čerpání zbylé dovolené z roku 2008 a celé dovolené z roku 2009 požádáte tak, aby bezprostředně navazovalo na MD, pak zaměstnavatel musí souhlasit. A teprve před koncem čerpání řádné dovolené požádáte o rodičovskou dovolenou. Toto vše vyplývá ze Zákoníku práce.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
7. 8. 2009 16:13
Dobrý den, prosím o radu ohledně krácení dovolené na ppm. V roce 2008 jsem byla na PN od 15.9.2008 do 9.11.2008 a pak ještě od 17.12.2008 až do 11.3.2009, kdy jsem nastoupila na PPM (8 týdnů před pravděpodobným datem porodu). Za rok 2008 mi zbylo 9,5 dne dovolné, za rok 2009 bych měla mít nárok na 25 dní dovoloné, což je 34,5 dne dovolné. Zaměstnavatel mi stále zasíla výplatní pásky, jelikož mi do konce PPM přispívá na penzijní připojištění. Všimla jsem si, že se mi nárok na dovolenou snižuje, v 6/09 mám již nárok psán jen 32,5 dne a v 7/09 jen 30,5 dne. Myslela jsem si, že pokud si zažádám o dovolenou, tak aby mi bezprostředně navazovala na PPM, že by se mi krátit neměla, prosím tedy o radu, jestli to skutečně tak je a jak mám tento fakt dokázat zaměstnavateli. Děkuji GN