Doplacený leasing

• (neregistrovaný)

7. 8. 2009 17:23

Dobrý den, nyní se chýlím k doplacení leasingu (vedu DE). Jde o OA - neuplatňováno DPH (uplatňovala jsem pouze z finanční služby). Přemýšlím, jak vše provést co nejlépe. Po doplacení zůstatkové částky 119 včetně DPH (DPH neuplatním)....co udělat? zařadit do obchodního majetku a za jakou cenu (kdysi v účetní firmě jsme zařazovali v ceně obvyklé, někdo zařazuje v té ceně 112 Kč) a nebo si nechat rovnou v TP zapsat R.Č - tedy, že bych převedla do soukromého užívání. Nebo musím nejprve zařadit do majetku, potom teprve převést do osobního užívání. Chci si koupit nové auto a nechci mít v majetku dva vozy. Má to nějaké další daňové dopady, musím dodržet jen ten 5 letý test, abych případný prodej nemusela danit. Prosím poraďte.děkuji všem, kdo se se mnou podělí o znalosti

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 8. 2009 21:40

annonym (neregistrovaný)

Re: doplacený leasing
      1) nevím, kdy byla leas. smlouva uzavřena (dle mého byla uzavřena až po 1.5.2004), ale nárok na odpočet DPH podle zákona č. 235/2004 Sb., o DPH, který platí od 1. 5. 2004, není nárok na odpočet daně z marže leasingové společnosti při pořízení osobního automobilu formou finančního pronájmu možný. Tato možnost platila podle zákona o DPH platného před vstupem České republiky do EU a podle přechodných ustanovení také po 1. 5. 2004 pouze u smluv o finančním pronájmu, které byly uzavřeny a osobní automobil jako předmět smlouvy byl předán do užívání leasingovému nájemci do 30. 4. 2004.
      2) Do OM zařadíte za 119,00 Kč. V OM je zařazeno v době, kdy o něm je poprvé účtováno nebo evidováno v DE.
      3) Auto lze kdykoliv vyřadit do osobní spotřeby. Vyřazení nepodléhá úpravě DPH. Při prodeji do 5-ti let od vyřazení prodej podléhá dani z příjmů a to dle § 10, pokud bude vyřazen před prodejem z OM (vyřazení uvedete pouze v evidenci majetku). Nepodléhá ale SP a ZP. Pokud by auto vyřazeno z OM nebylo, bude podléhat jak odvodu daně z příjmů, tak i SP a ZP.

• 8. 8. 2009 9:50

Nina (neregistrovaný)

Ano leasing byl uzavřený v dubnu 2007. Takže jsem si uplatňovala DPH špatně..no tak to je gól. Pracovala jsem v účetní firmě s daňovými poradci a ještě v roce 2006 jsme normálně dph z fin.služeb z OA uplatňovali-a že ta firma účtovala kolem 50 firem. Takže honem přestanu DPH uplaňovat a co s tím.....dělal byste dodatečné přiznání k DPH za všechny předcházející měsíce? Jedná se o 154 Kč měsíčně....A při vyřazení do osobní spotřeby (kdybych ze splátek uplatňovala DPH -nákladní automobil...tak se pak ale musí odvádět ,podle par. 36 odst.6/b) Už jsem z toho trošku zmatená...ale moc děkuji za osvětlení. Ještě jen technický detail. Při doplacení leasingu...mám si tedy auto zařadit do OM a třeba následující měsíc vyřadit. JAk je to se zápisem v TP (tam asi bude uvedené IČO...to zas pak budu muset běžet, aby se to přepsalo na R.Č) Stydím se za své neznalosti, ale tohle jsem ještě nikdy neřešila...tak to chci vše dobře pochopit.

• 8. 8. 2009 11:40

annonym (neregistrovaný)

1) U leas. smluv uzavřených do 30.4.2004 bylo možmo uplatňovat DPH z finančních služeb u leasingu osobních aut i nadále dle přechodných ustanovení ZDPH 235/2004. Takže i v r. 2006 jste mohli uplatnit DPH z fin. marže u smluv uzavřených do 30.4.2004.
      2) Zda podat nebo nepodat dodatečné DaP je na vás. Pokud budete mít kontrolu, doměřit lze pouze 3 roky zpět. Ani vy v dodatečném DaP k DPH by jste neopravovala DPH před více jak 3 lety. Částka 154,00 Kč měsíčně není zas nijak závratná a při leasingu 36 měsíců částka DPH činí asi 5544,00 Kč. Konečné rozhodnutí je samozřejmě na vás.
      3) Zařadit do OM musíte, jinak by nebylo nájemné uznáno daňově. Je to jedna z podmínek daňové uznatelnosti leasingu. Vyřadit můžete i třeba za dva dny. Při vyřazení z OM nemusíte nic v TP přepisovat. Podstatné je uvedení vyřazení v evidenci majetku. Stále jste v TP zapsána jako držitel vozidla vy a zda je tam RČ nebo IČO je jedno.
      4) Pokud by jste vyřazovala do osobní spotřeby NA nebo jakýkoliv jiný majetek, u kterého bylo při pořízení uplatněno DPH, budete muset na základě dokladu o použití odvést DPH na výstupu dle § 36. Co se týká základu daně, pak je novelizován ZDPH (snad) od 1.4.2009. Podle této nevely by neměl být ZD pořizovací cena, ale cena dle zákona o oceňování. Nemám ovšem tuto novelu k dispozici, takže nemohu ocitovat pšesné znění § 36 odst. 6, ale na tuto změnu upozorňovala pozorná čtenářka tohoto fóra.
      Přeji hezkou sobotu.

• 8. 8. 2009 13:40

nina (neregistrovaný)

>Tedy moc vám děkuji za vyčerpávající odpověď...jste moc hodný, už mám jasno. S tím dodatečným DAP to asi provedu následovně...od července si přestanu DPH z finanční služby uplatňovat, neprávem uplatněné DPH vrátím ve třetím čtvrtletí. Takže to trošku napravím...ne sice moc čistě, ale představa, že budu podávat dodatečná přiznání k DPH za předchozích 26 měsíců...to by mě moc rádi neměli.
      Jen k té účetní firmě...jsem si 100% jistá, že jsme uplatňovali dph z FS i ze smluv uzavřených po 30.4.2004-je vidět, že i daňový poradce ne vždy postupuje správně-ostatně je to také jen člověk.

moc moc vám děkuji hezký víkend
      Nina
      >

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).