Re: Osobní údaje poskytnuté družstvu
Děkuji, vpodstatě jsem si to myslel. S tím rodinným stavem máte vlastně pravdu, chtějí to kvůli společnému nájmu a členství.
Volal jsem na infolinku družstva a paní mi řekla, že vyplnit musím všechny údaje (vč. národnosti, místa narození...), že jinak mě do družstva nepřijmou. Družstvo prý není povinné nikoho přijímat. Tím pádem bych zůstal v nájemním vztahu vč. jeho možného ukončení, zvyšování nájmu, nemožnosti byt později odkoupit...
Ještě si zajdu na městský úřad, který byty odprodává, zda si družstvo může stanovovat takové podmínky.
Re: Osobní údaje poskytnuté družstvu
Minimální rozsah dostatečného určení fyzické osoby je jméno, příjmení, adresa a datum narození. Pokud družstvo požaduje "nadstandard" (třeba kvůli určení společného členství/nájmu manželů), musí ho dostatečně zdůvodnit dle §5 odst.1 zákona č.101/2000 Sb. Být vámi bych pohrozil bonzem na Úřad pro ochranu osobních údajů zcela v pravidlech §21 odst.3. Nehledě na to, že je vám družstvo dle tohoto zákona povinno poskytnout vysvětlení a ne vás odbýt "vstupovat do družstva nemusíte". Nevýhodou budiž nevraživost ostatních členů vůči vám, až družstvo dostane od Úřadu pokutu, o kterou se všichni podělíte.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
10. 8. 2009 9:18
Náš dům jde do privatizace a vstupujeme do družstva.
V přihlášce družstvo požaduje uvést i osobní údaje, které by ho snad neměly zajímat:
1) rodinný stav
2) místo narození
3) národnost (!)
4) zaměstnavatel
A pak údaje, bez kterých by se myslím také obešli:
5) rodné číslo
6) číslo OP
7) občanství
Tyto údaje požadují uvést. Lze oponovat zákonem na ochranu osobních údajů, zejm. snad bod 1-4 nemusí nikdo znát?