Osobní údaje poskytnuté družstvu

• (neregistrovaný)

10. 8. 2009 9:18

Náš dům jde do privatizace a vstupujeme do družstva.

V přihlášce družstvo požaduje uvést i osobní údaje, které by ho snad neměly zajímat:

1) rodinný stav
    2) místo narození
    3) národnost (!)
    4) zaměstnavatel

A pak údaje, bez kterých by se myslím také obešli:

5) rodné číslo
    6) číslo OP
    7) občanství

Tyto údaje požadují uvést. Lze oponovat zákonem na ochranu osobních údajů, zejm. snad bod 1-4 nemusí nikdo znát?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 8. 2009 11:14

pája

Re: Osobní údaje poskytnuté družstvu
      lze jim diskrétně sdělit, že je 20 let po převratu a že by si měli vyměnit na družstvu tiskopisy.
      Znám z praxe, jaká bují na BD(některých) nesmírná byrokracie.

• 10. 8. 2009 13:44

lg (neregistrovaný)

Děkuji, vpodstatě jsem si to myslel. S tím rodinným stavem máte vlastně pravdu, chtějí to kvůli společnému nájmu a členství.

Volal jsem na infolinku družstva a paní mi řekla, že vyplnit musím všechny údaje (vč. národnosti, místa narození...), že jinak mě do družstva nepřijmou. Družstvo prý není povinné nikoho přijímat. Tím pádem bych zůstal v nájemním vztahu vč. jeho možného ukončení, zvyšování nájmu, nemožnosti byt později odkoupit...

Ještě si zajdu na městský úřad, který byty odprodává, zda si družstvo může stanovovat takové podmínky.

• 11. 8. 2009 12:52

... (neregistrovaný)

Minimální rozsah dostatečného určení fyzické osoby je jméno, příjmení, adresa a datum narození. Pokud družstvo požaduje "nadstandard" (třeba kvůli určení společného členství/nájmu manželů), musí ho dostatečně zdůvodnit dle §5 odst.1 zákona č.101/2000 Sb. Být vámi bych pohrozil bonzem na Úřad pro ochranu osobních údajů zcela v pravidlech §21 odst.3. Nehledě na to, že je vám družstvo dle tohoto zákona povinno poskytnout vysvětlení a ne vás odbýt "vstupovat do družstva nemusíte". Nevýhodou budiž nevraživost ostatních členů vůči vám, až družstvo dostane od Úřadu pokutu, o kterou se všichni podělíte.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).