Re: Neplacené volno - starobní důchodce
Samozřejmě by jim náležela normálně náhrada mzdy, ale s nimi je to domluvené, že dojdou, když je bude potřeba. Jinak bysme je nezaměstnávali, takže je to výhodné pro obě strany. Oni mají taky privilegium, že když dojít nechtějí, tak se vždy domluvíme.
O tom, že musí být nejprve vyčerpaná dovolená jsem nevěděl, takže děkuji za rozšíření mých obzorů :-)
Takže když se s nima domluvím, že doberou dovolenou, a pak budou mít neplacené volno (třeba na základě vlastní žádosti), tak to bude oficiálně v pořádku a při čerpání neplaceného volna nebudu muset odvádět ZP?
to, že by se musela nejdříve vyčerpat dovolená a potom si mohou požádat o neplacené volno je nesmysl
Přesně tak. Nikde není napsáno, že nejprve musí být vyčerpaná dovolená. Dodržte správný postup - důchodce napíše žádost o povolení nepl. volna od - do. Zaměstnavatel odsouhlasí. ZP hrazeno být nemusí, protože jako důchodci jsou pojištěni státem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
11. 8. 2009 9:06
Dobrý den, máme v evidenci 2 starobní důchodce, kteří si u nás přivydělávají. Tento měsíc pro ně ovšem nemáme práci. Můžu jim na celý měsíc napsat neplacené volno (oni by s tím souhlasili)?
Pokud jsem si dobře nastudoval informace na internetu, tak si běžný zaměstnance za den neplaceného volna musí platit ZP. Pokud se však jedná o starobní důchodce, tak se to ZP platit nemusí, že? Znamená to tedy, že by měli za celý měsíc 0 odpracovaných hodin, nulovou mzdu a nic by se za ně neodvádělo?
Můžete mi tuto domněnku potvrdit nebo vyvrátit? Děkuji