Pronajaté auto i k soukr.účelům

• (neregistrovaný)

12. 8. 2009 12:21

Máme služební auta dlouhodobě pronajatá, zaměstnanci je mají přïděleny i k soukromému používání. Daníme 1% z pořizovací ceny aut (zjišťováno v půjčovně), účtujeme PHM podle ujetých soukr.kilometrů. Ale DPH z nájmu si odečítáme celé a mám podezření,že bychom měli část DPH podle soukromých km vracet.Poměrem služební x soukromé km?Je to tak? Nerozhoduje tu, zda si skutečný vlastník odečetl či neodečetl DPH při koupi vozidla, ale asi to, že si my odečítáme DPH z nájmu. Už aby se z toho jeden zbláznil:-))Děkuji za reakce

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 8. 2009 20:22

ucetni007

Re: Pronajaté auto i k soukr.účelům
      Uvažujete naprosto správně. Nárok na odpočet u vlastníka tu není podstatný. On Vám poskytuje službu nájmu dopravního prostředku, která je bezpochyby zdanitelným plněním. Určující je pro Vás v této situaci § 72/5, který omezuje veškeré vstupy (tedy i služby), které by event.plátce mohl použít pro soukromou potřebu svou nebo svých zaměstnanců. Krátit poměrem služební/soukromé km je nejjednoduší a neprůstřelný systém. Pokud uplatníte plný nárok a následně dodaníte službu poskytovanou zaměstnancům, vždy bude diskuze nad stanovením ZD u takové služby.
      Uznávám, že je to pěkná magorárna, ale u zaměstnanců se z toho nedá vykroutit.

• 13. 8. 2009 8:01

v.e.n.d.y. (neregistrovaný)

To jsem ráda, že máte stejný názor, jdu na to, nebude se to líbit ani majiteli, ani zaměstnancům, ale já to nevymyslela, že:-))Přeji hezký den

• 13. 8. 2009 10:23

ucetni007

jj, mě když majitel nebo manažeři vidí, mají zvýšený tlak, aniž bychom začli něco řešit, takový protiúčetni obranný reflex :o) máme fakt těžkou práci... mějte se

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).