Re: výzva k odstranění pochybností - a j
Zrovna tento měsíc jsem absolvovala to samé..když jsem předběžně s nimi jednala a řekla jim, že toho mám plný šanon, paní z fin..jsem okopírovala pár dokladů, dodoala záznpovinnost a paní byla spokojená..zkuste se takto domluvit a říct jí že toho máte hodně ...hodně štěstí
já zpracovávám mimo jiné i vinařskou firmu a ze začátku jsme měli pořád nad.odpočet, protože jen samé náklady na ochranu vinic apod. a nic jsme nemohli prodávat, protože vinice rodí až 4. rokem, takže si nás 2 roky pozpátku pravidelně zvala správkyně na kontrolu DPH a vloni se mě zeptala, co naše firma obchoduje. Když jsem jí sdělila, že je to vinařská firma, tak pokývala hlavou a od té doby si nás už nepozvala. Letos nám také vznikl pokaždé nad.odpočet, protože situace na trhu je hrozná a nám se nepodařilo prodat moc vína, ale bohužel víno, které máme na ned.výrobě musíme pořád ošetřovat, filtrovat apod a ještě do toho ochrana vinic. Toto jsem sdělila na FÚ společně s přiznáním DPH a opět si nás nepozvali. Možná byste měli tedy správkyni vysvětlit, že Vaše firma se teď rozjíždí a že možná i v dalším přiznání DPH bude odpočet, podle toho, jak budete mít kšefty. Já jsem naštěstí vždy narazila na milou úřednici. :-))
Dovolím si připojit se k Vaší diskuzi. Jelikož pracuji na kontrolním oddělení jednoho nejmenovaného finančního úřadu, ráda si přečtu "názory" i z "druhé strany". Za prvé bych chtěla podotknout, že na "našem FÚ" je běžná praxe taková, že kdo dostane výzvu, tak automaticky volá paní správkyni, která mu sdělí jméno a kontakt kontrolora. A poté si dotyčný domluví schůzku s paní kontrolorkou (pánem kontrolorem), která mu sdělí, co bude požadovat. Především chodíme do sídla daňových subjektů, abychom si zároveň ověřili i faktické sídlo podnikání. Ve výjimečných případech po domluvě dojde zástupce daňového subjektu na finanční úřad, pokud má pouze např. 10 dokladů, v ostatních případech chodíme do firem, kde probíhá fyzická kontrola originálů daňových dokladů, hlavní knihy, bankovních výpisů apod. Pokud probíhá další důkazní řízení, tak většinou písemnou formou nebo se sejdeme k dovysvětlení na finančním úřadě. Určitě bych se nespokojila s několika vybranými kopiemi daňových dokladů. Musím podotknout, že vše je o lidech. Jelikož patřím k mladší generaci, dělám práci s nadšením, což moje generace vrstevníků nedokáže pochopit, neboť tato práce není dostatečně ohodnocená, a oni by šli raději pracovat jinam... Pro mě je odměnou na druhé straně odezva... Chci nabourat tu příšernou statistiku neschopných úředníků, kteří nic neumí!!! Myslím si, že já i můj kolega, se kterým chodím ve dvojce, tuto statistiku bouráme. Slušním poplatníkům jsme příjemní, alespoň dle mého názoru:-), podvodníci nás samozřejmě nemilují, ale o to je to hezký pocit z "krásného" odměrku (nemluvím o doměrku za pár tisíc), který je vydobyt samozřejmě dřinou... Ale o tom to je.... Kéž by nás bylo více!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
13. 8. 2009 13:57
Prosím o radu zkušené - budu tohle řešit úplně poprvé. Naše firma existuje sice už asi dva a půl roku, ale teprve teď začala opravdu fungovat. Nakupovali jsme spousty majetku (vybavení kancelářskýmnábytkem, PC, auto atd), dělali jsme stavební úpravy na pronajatém majetku. Tudíž máme dost veliký nadměrný odpočet za 2Q 2009 a FÚ se samozřejmě ozval. :) Máme předložit evidenci podle §100 ZDPH - to je mi jasné, mám vytištěné seznamy faktur u přiznání. Chtějí dodat ale i daňové doklady, jelikož toho bylo fakt hodně, to jim mám okopírovat celý šanon? :) Máme se vyjádřit písemně nebo ústně do protokolu. Je tu tedy varianta opravdu vzít šanony a vydat se na FÚ osobně? Co případně napsat do písemného vyjádření? Že rozvíjíme podnikání a byl nakoupen majetek a bla bla bla?
Díky všem za radu, kdo již na něco takového reagovali. :)