Re: Svědectví u soudu
Refundovat soudu budete částku 417 + 37 % odvodového zatížení, avšak běžná praxe je, že soud tuto částku vyplatí sám a přihlásí ho na tento den k ZP a pošle Vám o této skutečnosti oznámení, neboť v práci má přece překážku v práci bez náhrady mzdy!!!
Pokud to soud nebude akceptovat - tak ano - proveďte refundaci
nerefundovala bych, soud je povinen proplatit, dala bych si tu práci a na soud bych zavolala, ale věřím, že mnohdy nad tím účetní mávne rukou, protože si nechce přidělávat práci. Ale pokud z-ci proplatí, dopouští se vlastně porušení zákona, protože jak správně píše kolegyně, v zaměstnání má z-ec překážku na str. z-ce bez náhrady mzdy ...
Dlouho jsem už takový případ neměla, ale dříve buď proplatil soud na základě potvrzení o ušlé mzdě nebo to opravdu uhradil zaměstnavatel a soudu dal k refundaci (nevím, zda by se nyní dopustil porušení zákona, jak říkáte), každopádně pokud refundovat, tak ani 45% navíc, ani 37%, ale 34%. Sociální zaměstnavatel = 25% a zdravotní = 9%.
Pouze pokud z-el stanoví ve vnitřním předpise či směrnici, že překážku z důvodu obecného zájmu bude z-ci proplácet, pak z-ci proplatíte, na formulář pro soud vyplníte průměrný výdělek pro náhradu mzdy, SP a ZP za zaměstnavatele a soud bude tuto částku refundovat. Ale pokud žádná směrnice ve firmě není, nelze překážku z důvodu obecného zájmu z-ci proplácet, viz ZP §§ 200, 203.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
14. 8. 2009 6:33
Zaměstnanec byl u výslechu u soudu, potvrdila jsem mu prům. hodinový výdělek. Přinesl mi potvrzení od soudu, že mu mám proplatit 417 Kč. Jak mám postupovat? Mám tuto částku 417 + 45% zdravotní a sociální poj. refundovat soudu?