Re: Místo výkonu práce - prosím !!!!
Sídlo firmy a pracoviště stavby, to by se musel skoro každý týden dělat dodatek ke smlouvě, protože se stavba mění
a cesta na stavbu - myslíte, že když někdo jezdí např. 30km do práce, že jim zaměstnavatel platí za to, že přijedou do práce??!!!
ZP říká něco, ale praxe je trošku jiná a pokud vím, tak v převážné většině pánové jezdí na stavbu firemními auty, takže vše platí firma.
No a nezapomínejte, že je málo práce a zaměstnavatelé na to hřeší,
neíbí se ti, tak můžeš jít
No spíš mi šlo o to, co si myslet, když zaměstnanci musí v 6 ráno být na sídle firmy, tam obdrží příkazy kde budou toho dne pracovat, jestli pojedou na stavbu nebo zůstanou na firmě, pak odjedou a když se dostaví na stavbu, tak jim teprve začíná běžet plat. Pak se musí 8,5 hodinách opustit stavbu, sednout do fir. auta, odjet na sídlo firmy, vrátit auto a domů. Placeno jen těch 8,5 hod. Je mi jasné, že pokud budou jezdit z domova tak budou v práci až když dojedou na stavbu, ale oni musí být ráno nejdříve na firmě.
Také si to myslím, od 6:00 začínají plnit příkazy nadřízeného a jsou v práci, pracovní doba by jim měla skončit po 8,5 + 0,5h, tj. v 15:00, pokud se do té doby nevrátí ze stavby do firmy, začínají jim běžet přesčasové hodiny s nárokem na proplacení vč. 25% příplatku:-)) Ale se mi zdá, že tady pan podnikatel dost hřeší na strach lidí přijít o práci...bohužel,... je to na kontrolu z IBP
To je v pořádku, že máte každoroční školení, ale měli by Vám na tom školení taky sdělit, že IBP už dávno neexistuje, abyste tady nepsala něco, co není pravdou.
Veškeré párva a povinnosti IBP převzal St.úřad inspekce práce a vykonávají je oblastní inspektoráty práce, to byste snad měla vědět, protože zákon o ins.práce č.251/2005 Sb. jak vidno platí už 4 roky.
Opět jste zaspala dobu IBP opravdu byly dávno zrušeny, místo toho je jiná instituce. Pokud nevěříte, pročtěte si zde
http://www.mpsv.cz/cs/3836.
Pája nikdy nepíše něco, co by neměl ověřeno, nikdy nevychází z toho, co kdysi platilo, na rozdíl od jiných.
>>>>>>>>>>>Diky, a co když uvede místo výkonu práce - firma, a
>>>>>>>>>>>pracoviště stavby, to je cesta na stavbu placená?
>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>Sídlo firmy a pracoviště stavby, to by se musel skoro
>>>>>>>>>>každý týden dělat dodatek ke smlouvě, protože se
>>>>>>>>>>stavba mění
>>>>>>>>>>a cesta na stavbu - myslíte, že když někdo jezdí
>>>>>>>>>>např.
>>>>>>>>>>30km do práce, že jim zaměstnavatel platí za to, že
>>>>>>>>>>přijedou do práce??!!!
>>>>>>>>>>ZP říká něco, ale praxe je trošku jiná a pokud vím,
>>>>>>>>>>tak v převážné většině pánové jezdí na stavbu
>>>>>>>>>>firemními
>>>>>>>>>>auty, takže vše platí firma.
>>>>>>>>>>No a nezapomínejte, že je málo práce a zaměstnavatelé
>>>>>>>>>>na to hřeší,
>>>>>>>>>>neíbí se ti, tak můžeš jít
>>>>>>>>>No spíš mi šlo o to, co si myslet, když zaměstnanci
>>>>>>>>>musí v 6 ráno být na sídle firmy, tam obdrží příkazy
>>>>>>>>>kde
>>>>>>>>>budou toho dne pracovat, jestli pojedou na stavbu
>>>>>>>>>nebo
>>>>>>>>>zůstanou na firmě, pak odjedou a když se dostaví na
>>>>>>>>>stavbu, tak jim teprve začíná běžet plat. Pak se musí
>>>>>>>>>8,5 hodinách opustit stavbu, sednout do fir. auta,
>>>>>>>>>odjet
>>>>>>>>>na sídlo firmy, vrátit auto a domů. Placeno jen těch
>>>>>>>>>8,5 hod. Je mi jasné, že pokud budou jezdit z domova
>>
>>Opět jste zaspala dobu IBP opravdu byly dávno
>>zrušeny, místo toho je jiná instituce. Pokud
>>nevěříte,
>>pročtěte si zde
>>http://www.mpsv.cz/cs/3836.
>>Pája nikdy nepíše něco, co by neměl ověřeno, nikdy
>>nevychází z toho, co kdysi platilo, na rozdíl od
>>jiných.
all, all, vy jste neuvěřitelně rýpavý človíček, proč se neustále do ostatních navážíte?? Pokud máte nějaké problémy, tak si zajděte k lékaři....
>nechte toho, nedávno jsme byl za upřesnění
>nazván....ani se mi to nechce opakovat.
>>>>>>>>>>>přijedou do práce??!!!
>>>>>>>>>>>ZP říká něco, ale praxe je trošku jiná a pokud vím,
>>>>>>>>>>>tak v převážné většině pánové jezdí na stavbu
>>>>>>>>>>>firemními
>>>>>>>>>>>auty, takže vše platí firma.
>>>>>>>>>>>No a nezapomínejte, že je málo práce a zaměstnavatelé
>>>>>>>>>>>na to hřeší,
>>>>>>>>>>>neíbí se ti, tak můžeš jít
>>>>>>>>>>No spíš mi šlo o to, co si myslet, když zaměstnanci
>>>>>>>>>>musí v 6 ráno být na sídle firmy, tam obdrží příkazy
>>>>>>>>>>kde
>>>>>>>>>>budou toho dne pracovat, jestli pojedou na stavbu
>>>>>>>>>>nebo
>>>>>>>>>>zůstanou na firmě, pak odjedou a když se dostaví na
>>>>>>>>>>stavbu, tak jim teprve začíná běžet plat. Pak se musí
>>>>>>>>>>8,5 hodinách opustit stavbu, sednout do fir. auta,
>>>>>>>>>>odjet
>>>>>>>>>>na sídlo firmy, vrátit auto a domů. Placeno jen těch
>>>>>>>>>>8,5 hod. Je mi jasné, že pokud budou jezdit z domova
>>>
>>>Opět jste zaspala dobu IBP opravdu byly dávno
>>>zrušeny, místo toho je jiná instituce. Pokud
>>>nevěříte,
>>>pročtěte si zde
>>>http://www.mpsv.cz/cs/3836.
>>>Pája nikdy nepíše něco, co by neměl ověřeno, nikdy
>>>nevychází z toho, co kdysi platilo, na rozdíl od
>>>jiných.
>all, all, vy jste neuvěřitelně rýpavý človíček, proč
>se neustále do ostatních navážíte?? Pokud máte nějaké
>problémy, tak si zajděte k lékaři....
Já problémy nemám, jen mě štve, když tady někdo píše nesmysly a tvrdí, že je to pravda. Když radím, tak ty zákony musím znát, tak jako Pája. Ale když vám nebude vadit, že třeba i vám někdo poradí nesmysl, je to vaše volba.
>>nechte toho, nedávno jsme byl za upřesnění
>>nazván....ani se mi to nechce opakovat.
Podle Vašeho dotazu podepsali dod.PS, že místo výkonu práce je stavba zam-tele. Dle mého názoru tím poškodili sami sebe, protože jsou povinni se na místo výkonu práce dostavit osobně, na vlaSTNÍ NÁKLADY, ZAČÍT PRACOVAT DLE POKYNU NADŘÍZENÉHO ATD. jESTLIŽE JIM ZAM-TEL NA SVÉ NÁKLADY ZAJIŠ´TUJE DOPRAVU NA STAVBU- TEDY NA NOVĚ SJEDNANÉ MÍSTO VÝKONU PRÁCE, JE TO JEHO DOBRÁ VŮLE A CESTA TAM NENÍ VÝKONEM PRÁCE.
Z druhé strany, pokud jim zam-tel nařídí se dostavit v 06,00 hod. do práce do sídla firmy,plní pokyn zaměstnavatele a nastupují zde do práce, pak by byla cesta na konkretní stavbu už v rámci PD, posuzována jako výkon práce atd. To by ale bylo nutno vidět všechny dokumenty, které s tím souvisí, jak jsou přesně zpracovány.
Díky, skutečně musí nastupovat ráno v 6 ve firmě, protože neví, kam budou druhý den vysláni. Jeví se mi to jako vyčůranost zamě-tele, chce, aby byli na stavbě 8,5 hod. Dodatek podepsali, bojí se, že když nepodepíší, tak je nevyplatí. Jsou to všechno mladí kluci a neví co s tím. Asi dají výpověď, za 9,5 hrubého se jim to moc nevyplatí, být i 11 hod.mimo domov. A díky.
->Díky, skutečně musí nastupovat ráno v 6 ve firmě,
>protože neví, kam budou druhý den vysláni. Jeví se mi to
>jako vyčůranost zamě-tele, chce, aby byli na stavbě 8,5
>hod. Dodatek podepsali, bojí se, že když nepodepíší,
>tak je nevyplatí. Jsou to všechno mladí kluci a neví co
>s tím. Asi dají výpověď, za 9,5 hrubého se jim to moc
>nevyplatí, být i 11 hod.mimo domov. A díky.
Nojo, to pak vypadá na to, že zam-ci dělají prakticky přesčas a zam-tel kličkuje, aby jim ho nemusel platit. A 9,5 HM? To je za práci na stavbě opravdu poněkud nepoměr ve mzdě- to je dnes málo i pro uklízečku. Pokud se rozhodnou skončit a podat výpověď, tak nic nebrání tomu, aby napsali podnět na OIP a zam-teli alespoň za takový přístup znepříjemnili život.
Tóčo by to bylo, ale mě spíš zajímá, jestli se lze otočit na nějakým §, jeden už výpověď dal, chtěl dohodu ale zaměst-el mu nepřistoupil a dal mu dva měsíce výpovědní dobu, naschvál. Klukovi utekla práce a ještě dělá právě těch cca 10-11 hod. děnně za tu almužnu. A nechce skončit aby něco neporušil, když má tu výpovědní dobu.
Byla by zde možnost,museli by si spočítat hodiny, které jim neproplatil,(myšleno od nástupu na firmu do započetí práce na stavbě a odp.obdobně), což znamená, že nezaplatil část mzdy, spočítat, sepsat, nechat si to sjet právníkem, podat ok.zrušení PP zaměstnancem dle § 56 b) pro nevyplacení části mzdy, pak jim náleží odstupné ve výši 3xnásobku, to by s panem podnikatelem zamlelo.Navíc by s tím sekli všichni najednou, ať si podnikatel zajistí splnění svých závazků jak chce.Nemuseli by čekat na žádnou výpovědní lhůtu. Není to ale tak jednoduché, jak se to píše,muselo by to skutečně sedět.
Děkuji moc, v zásadě víme, že je to protiprávní řešení, ale dneska se soudit není žádná legrace a pak, takový obyčejný dělník na to nemá ani čas ani náladu a ani znalosti. Ten chce pracovat a za práci dostávat mzdu aspoň takovou, aby uživil rodinu. Zaměstnavatel chce aby dělník pracoval za takovou mzdu, aby se pan podnikatel moc neošidil. Kdo pak asi vyhraje??? Jinak děkuji za rady, byly opravdu k užitku. Zase jsem o něco chytřejší.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
14. 8. 2009 12:57
Dobrý den, jak mám rozumět tomu, že zaměstnavatel uzavřel se zaměstnanci dodatek k pracovní smlouvě s tím, že místo výkonu práce je na stavbě. Každé ráno se scházejí zaměstnanci na firmě, odtud pak jedou na určenou stavbu, která je někdy i dost daleko (třeba i hodina jízdy). Pak jim teprve začíná běžet plat a končí po 8 hodinách. Potom odjíždějí na firmu a pak teprve domů. V praxi to znamená, že ráno na firmu, pak na stavbu - to je placené- pak na firmu a domů. Místo stavby není v dodatku konkrétně určeno. Děkuji