Re: sleva na SP !!!!!!
mimořádná sleva náleží jen na zaměstnance, který má pracovní poměr k poslednímu dnií kalendářního měsíce, kdy nabyl zákon účinnosti! tzn, zaměstnanci, který pracuje i 31.8.2008 a není s ním jednáno o skončení PP. Nikdo ze zaměstnanců, kteří skončili dřív na mimořádnou slevu nárok nemá!!!!
já jsem ještě v ruce novelu zákona neměla, ale na stránkách ČSSZ - slevy na pojistném je to jasně napsáno. dále mám za sebou školení s pracovníky ossz a Mzdová účetní 6/2009 cituje stejnou větu. Podívejte se i na odkazy slevy na SP na těchto stránkách datum 31.8.2009 se uvádí takřka všude.
Nemůžu nic takového najít :-( (Mzdovou účetní nemám). V příkladech, na které tu odkazovali diskutující, je podobný příklad a sleva uplatnit lze.
Nemůžu konkrétně najít větu, že mimořádná sleva nelze uplatnit u zaměstnance, kterého zaměstnání k 31.8.2009 (i dále) trvá, ale je ve výpovědní lhůtě a bude končit např. 30.9.2009 (viz otázka).
zkuste výše uvedený odkaz na CSSZ a tam je tó uvedene.Niže část textu ze stránky CSSZ:
Sleva na pojistném:
•náleží za kalendářní měsíc,
•činí 3,3 % rozdílu mezi 1,15 násobkem průměrné mzdy zaokrouhleným na celé stokoruny směrem nahoru a vyměřovacím základem zaměstnance,
•se poskytuje do maximální výše 25 % vyměřovacího základu zaměstnance,
•se zaokrouhluje za jednotlivé zaměstnance na celé koruny směrem nahoru.
Sleva na pojistném náleží poprvé za kalendářní měsíc srpen 2009 na období do konce roku 2010 a naposledy tedy náleží za prosinec 2010. Zákonem, kterým je novelizován zákon o pojistném, se dále stanoví, že za kalendářní měsíc nabytí účinnosti tohoto zákona náleží zaměstnavatelům mimořádná sleva na pojistném, která se stanoví jako součet úhrnu slev na pojistném za jednotlivé kalendářní měsíce roku 2009 přede dnem účinnosti tohoto zákona (tedy za měsíce leden až červenec 2009).
Tyto slevy na pojistném za jednotlivé kalendářní měsíce se stanoví podle § 21a zákona o pojistném a náleží za zaměstnance, jejichž zaměstnání trvalo k poslednímu dni kalendářního měsíce, v němž tento zákon nabyl účinnosti, to znamená k 31. 8. 2009, přičemž se však u těchto zaměstnanců přihlíží ke všem zaměstnáním, která trvala v těchto kalendářních měsících.
Výše uvedený zaměstananec může mít mimoř.slevu na 1-6/2009 a dál už ani mimoř. ani řádnou.
Tady je citace zákona, ze kterého to vyplývá (proč už od podání výpovědi sleva není):
Zák.221/2009
§21a
(2) Sleva na pojistném náleží jen za toho zaměstnance uvedeného v odstavci 1, jehož zaměstnání trvalo po celý kalendářní měsíc. Sleva na pojistném za zaměstnance nenáleží od kalendářního měsíce, v němž byla doručena výpověď z pracovního poměru nebo dohody o pracovní činnosti zaměstnanci nebo zaměstnavateli nebo v němž byla uzavřena dohoda mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem o rozvázání pracovního poměru nebo zrušení dohody o pracovní činnosti anebo v němž byl zaměstnavatel nebo zaměstnanec vyrozuměn o zrušení pracovního poměru ve zkušební době. Sleva na pojistném nenáleží za zaměstnance, který podle zákona o nemocenském pojištění vykonává zaměstnání malého rozsahu, a za zaměstnance, jehož zaměstnání nemá trvat déle než 3 kalendářní měsíce.
Dobrý den, já chápu, že slevu má jen 1-6/2009.
Jen paní Janach ve své první odpovědi napsala větu: "Sleva NÁLEŽÍ za zaměstnance, který pracuje i 31.8.2009 a NENÍ S NÍM JEDNÁNO O SKONČENÍ PP" = čili podle tohoto odpověď na prvotní otázku Miši, je, že sleva NEnáleží.
Což já si nemyslím, proto se tu snažím dopátrat, kde bych tuto větu našla napsanou, abychom si to ujasnili.
Dala jsem vám na Leteckou poštu celý zákon o slevách, tam je přesně popsané kdo a kdy může a nemůže mít slevy.
Nikde tam není nic o tom, že kdo dal výpověď a přitom je k 31.8.09 v PP (kdy nastala účinnost zákona) by nemohl mít mimořádnou slevu za měsíce před výpovědí. Paní Janach se mýlí.
tady je zákon:
http://leteckaposta.cz/616931005
Re: Díky, k tomu jsem se snažila dojít
1. Pokud se jedná o ZMR - nic.
2. Pokud není ZMR a prodlužujete vždy novou prac. smlouvou - nic (adm.náročné a ještě se připravujete o slevu - doporučení: prodlužujte dle bodu3)
3. PP není ZMR a dobu určitou prodlužujete formou dohody (dodatku) o změně prac. smlouvy, pak od 3. měsíce trvání PP vzniká nárok na slevu (je již splněna podmínka,že PP trvá více než 3 KALENDÁŘNÍ měsíce).
Re: Díky, k tomu jsem se snažila dojít
>>>>>Dala jsem vám na Leteckou poštu celý zákon o slevách,
>>>>>tam je přesně popsané kdo a kdy může a nemůže mít
>>>>>slevy.
>>>>>Nikde tam není nic o tom, že kdo dal výpověď a přitom
>>>>>je k 31.8.09 v PP (kdy nastala účinnost zákona) by
>>>>>nemohl mít mimořádnou slevu za měsíce před výpovědí.
>>>>>Paní
>>>>>Janach se mýlí.
>>>>>tady je zákon:
>>>>>http://leteckaposta.cz/616931005
>>>>
>>>>Díky, k tomu jsem se chtěla dopracovat (paní Janach
>>>>se
>>>>mýlí).
>>>Mám dotaz, jak je to se zaměstnancem s prac.poměrem
>>>stále se opakujícím na dobu určitou 1 měsíc?
>>
>>1. Pokud se jedná o ZMR - nic.
>>2. Pokud není ZMR a prodlužujete vždy novou prac.
>>smlouvou - nic (adm.náročné a ještě se připravujete o
>>slevu - doporučení: prodlužujte dle bodu3)
>>3. PP není ZMR a dobu určitou prodlužujete formou
>>dohody (dodatku) o změně prac. smlouvy, pak od 3.
>>měsíce
>>trvání PP vzniká nárok na slevu (je již splněna
>>podmínka,že PP trvá více než 3 KALENDÁŘNÍ měsíce).
>Máme prac. smlouvu na 1 měsíc a tu dodatkem vždy
>prodlužujeme. Takže v tom případě vzniká nárok na slevu i
>na mimořádnou.
Ano.
Např. PS od 1.1.09 na 1 měsíc (v PS musí být nástup 1.1.09,i když faktický nástup byl později), dodatky je PS prodlužována po jednom měsíci, nyní se uzavírá dodatek o prodloužení doby určité do 30.9.09.
Prac. poměr trvá nepřetržitě od 1.1.09 do 30.9.2009,takže náleží mim.sleva 1.-7./09 a běžná sleva za 8./09 a 9./09
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
18. 8. 2009 7:31
Myslela jsem si, že slevám rozumím, ale nyní váhám,mám takový případ, paní dala v červenci výpověď a končí k 30.9.
Uplatním mim. slevu jen do 30.6. ? a za 7-9 nic ? ani mim. ani měsíční? Je to tak? Díky.