Hlavní navigace

ANAG Mzd. účetní 7-8/2009 - dovolená????

  • (neregistrovaný)

    19. 8. 2009 9:41

    Stále se zde řeší, že když je kratší pracovní doba pondělí - čtvrtek a myslím, že důvod je vždy stejný - částečná nezaměstnanost, tak se krátí dovolená. Tak jsme to ve firmě provedli i my. Teď jsem se dočetla v měsíčníku Mzdová účetní 7-8/2009 od ANAGU na str. 57, že pokud došlo ke zkrácení pracovní doby v důsledku tzv. částečné nezaměstnanosti, jde o překážku na straně zaměstnavatele, která nemá na dovolenou (její délku) žádný vliv. Jak to tedy má být správně? Děkuji za odpovědi.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 8. 2009 10:52

      VH

      Re: ANAG Mzd. účetní 7-8/2009 - dovolená
      Jedná se o 2 odlišné situace: kratší než stanovená týdenní PD musí být se zaměstnancem dohodnuta, i když ji může iniciovat zaměstnavatel z důvodu nedostatku práce pro zaměstnance. Dovolená se při této kratší PD nekrátí, ale je-li PD rozvržena na jiný počet dnů než 5, celoroční nárok činí počet pracovních dnů krát počet týdnů dovolené u zaměstnavatele. Částečná nezaměstnanost je zvláštním typem překážky v práci na straně zaměstnavatele, při níž nedochází ke zkrácení PD, jak citujete, ale zaměstnavatel nepřiděluje zaměstnancům práci v rozsahu stanovené týdenní PD. Důvody částečné nezaměstnanosti nelze se zaměstnanci dohodnout, nelze o nich rozhodnout jednostranně - buď dohoda s odbory nebo rozhodnutí úřadu práce. Při částečné nezaměstnanosti se dovolená nekrátí, to je pravda, ale nekrátí se ani PD.

    • 19. 8. 2009 11:08

      VERONIKA (neregistrovaný)

      Re: ANAG Mzd. účetní 7-8/2009 - dovolená
      Ano, tomu rozumím, když je částečná nezaměstnanost, tak je třeba pátek zaplacen 60% a dovolená se nekrátí. My máme od 1.4. kratší pracovní dobu PO-ČTVR/30 hod./7,5 hod. denně a teď od 1.8. máme od ÚP rozhodnutí o částečné nezaměstnanosti. Můžeme mít obojí a tím zkrácenou dovolenou? Děkuji.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).